Прокуратурата частично оспорва пред Административен съд - София-град наредбата, с

...
Прокуратурата частично оспорва пред Административен съд - София-град наредбата, с
Коментари Харесай

Прокуратурата обжалва, че й намалиха безплатните места за паркиране

Прокуратурата отчасти оспорва пред Административен съд - София-град наредбата, с която Столична община анулира правото на безвъзмезден длъжностен абонамент за паркиране в центъра на града, заяви " ". Съдилищата, наранени от рестриктивните мерки, също могат да се причислят към делото.

До това се стигна, откакто при започване на декември Столичния общински съвет одобри промени в Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община, с които паркирането в режим " Служебен абонамент " в центъра се ограничи до пет платени места на административен адрес - както за държавни и общински институции, по този начин и за частните компании, и беше напълно премахнат безплатният " Служебен абонамент ".

Това принуди съдилищата и прокуратурите да потърсят подпомагане от Висшия правосъден съвет (ВСС). Комисията „ Управление на собствеността “ (КУС) към Висш съдебен съвет на два пъти разисква въпроса и дава няколко рекомендации - да се изследва опцията за престой на служебните коли на частни паркинги в региона, както и администативните ръководители да подхващат дейности по частичното оборване на наредбата пред административния съд. По информация на " Лекс " това към този момент е сторено от прокуратурата.

Докато се реши въпросът, някои органи на правосъдната власт към този момент употребяват „ услугите “ на сътрудниците си, т.е. паркират колите там, където има длъжностен паркинг. Други към този момент са почнали договаряния с ЦГМ за наемане най-малко на едно място, тъй като две към този момент им идват прекомерно скъпо.

В Съдебната палата се намират шест съдилища и две прокуратури, а употребените от тях паркоместа до началото на декември са били общо 20. Върховният касационен съд и Софийският апелативен съд са имали по три, Военно-апелативният съд, Софийският градски съд, Софийският областен съд и Софийският боен съд по две. Общо шест са били местата за прокуратурата. Това значи, че за наем на 20 паркоместа ще са необходими 156 000 лева на година или 140 400 лева с 10% отстъпка

Проблемът няма да се отрази на Софийския областен съд и Софийската районна прокуратура, на профилираните съдилища и прокуратури, както и на Националната следствена работа, които разполагат със лични паркинги.

" С решението на СОС се приключи и противозаконната процедура институциите да не заплащат и стотинка за използването на общинска обществена благосъстоятелност, освен това безотговорно. Тази порочна процедура ощетяваше бюджета на София с над 10 млн. лева всяка година - пари, задоволителни за строителство на няколко детски градини годишно! Ето това незаконно безучастие би трябвало да се проверява, а не премахването на безплатните привилегии на съдии, прокурори и служители ", разясниха от организацията " Спаси София ", по чиято самодейност бяха фрапантно лимитирани служебните места за паркиране в столицата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР