Днес Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил

...
Днес Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил
Коментари Харесай

Над 450 души празнуват имен ден днес в Ямбол: Вижте на кой да честитите

Днес Българската православна черква уважава паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий . Още в ранното средновековие 11 май е избран за ден в памет на славянските първоучители, тъй като тяхното апостолско дело ги сплотява в едно и те са равни по достолепие.

Солунските братя са част от Светите седмочисленици. Останалите са техните възпитаници Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий , които получават дружелюбен банкет в България от княз Борис Михаил, основават учебни заведения, книжовни школи, превеждат и пишат книги.

Имената на двамата светци са от гръцки генезис. Кирил значи в превод на български „ стопанин “ , а Методий – „ систематичен, спретнат “ .

На този ден в Ямбол честват 458 души , оповестиха от Общината. Сред тях 261 са мъже, а 197 дами. Най-разпространеното име в днешния празник измежду мъжете е това на Кирил с 201 представители. След него се подреждат имената Киро-23, Методи-20, Кирчо-13, Методий-2, а Керан и Мечо са с 1.

При дамите най-вече празнуващи са с името Керанка – 76 души. След нея идват имена като Кина-52, Кера-51, Кирилка-13, Кераца и Кинка-2, Кира-1.

„ Честит празник на всички свързани с тези имена “, пожелаха от локалната власт.

Мощна магнитна стихия удари Земята: Какви са последствията?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР