Точно преди нахлуването на руските войски през северната граница на

...
Точно преди нахлуването на руските войски през северната граница на
Коментари Харесай

Русия е атакувала SpaceX сателитите на Илон Мъск

Точно преди нахлуването на съветските войски през северната граница на Украйна при Харков през този месец 92-ра бригада губи собствен скъп запас.

Сателитната интернет услуга Starlink, която бойците употребяват за връзка, събиране на разследваща информация и осъществяване на офанзиви с дронове, се е забавила до съвсем прекъсване.

Управляван от SpaceX на Илон Мъск, компанията Starlink е от основно значение за украинската войска от най-ранните дни на войната с Русия.

Без цялостното обслужване, споделиха украински бойци, те не могат бързо да споделят и да споделят информация за изненадващото нахлуване и прибягват до изпращане на текстови известия.

Смущенията съставляват първият път, когато руснаците предизвикват огромни спирания на Starlink. Ако продължат да съумяват, това може да означи тактическа смяна в спора, наблягайки уязвимостта и зависимостта на Украйна от услугите, предоставяни от компанията на Илон Мъск, написа The New York Times.

Докато Съединените щати и други държавни управления работят със SpaceX, спиранията повдигат по-широки въпроси по отношение на надеждността на Starlink в изискванията на спор.

Starlink работи посредством лъчение на интернет връзка от спътници, обикалящи към Земята. Сигналите се одобряват от неземни терминали с размер на кутия за пица, които по-късно популяризират връзката като Wi-Fi рутер към преносими компютри, телефони и други устройства наоколо.

Starlink дава на Украйна жизненоважна интернет услуга от 2022 година, като бойците разчитат на нея, с цел да насочват свързани с интернет дронове, които се употребяват за наблюдаване и като оръжие, наред с други задания.

Михайло Федоров, министър на цифровите технологии на Украйна, изясни, че сега Русия употребява нова съвременна технология против спътниците.

Руснаците в този момент „ тестват разнообразни механизми за нарушение на качеството на връзките на Starlink, тъй като това е толкоз значимо за нас “, сподели Федоров, без да дава детайлности за това, което той назова техните „ мощни “ електронни оръжейни системи, написа БТВ.

Украйна непрекъснато комуникира със SpaceX за разрешаване на проблемите, добави той. SpaceX към момента няма публична позиция.

През март Русия разгласи, че е наясно с напъните на разузнаването на Съединени американски щати да употребява комерсиални сателитни оператори като SpaceX, предава Ройтерс.

„ Наясно сме с напъните на Вашингтон да притегли частния бранш, с цел да обслужва неговите военни галактически упоритости. Такива системи се трансформират в законна цел за ответни ограничения, в това число военни “, сподели тогава представителят на външното министерство Мария Захарова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР