Един от проблемните пазари в България е този на телекомуникациите.

...
Един от проблемните пазари в България е този на телекомуникациите.
Коментари Харесай

Експерт : Телекомите превърнаха клиентите си в затворници

Един от проблематичните пазари в България е този на телекомуникациите. В него трима участници работят като едно дружество и по този начин диктуват цените и качеството на услугите, без да позволяват нови играчи.Това разяснява в подкаста на " Сега " Мирослава Маринова, лекар по конкурентно право, дълготраен чиновник на Комисията за защита на конкуренцията, а в интервала 2019-2021 година специалист в английския енергиен регулатор Ofgem. 

" Те оферират едни и същи артикули на едни и същи цени, имат една и съща нападателна маркетингова политика, имат идентични клаузи в договорите и общи условия, оферират пакетни продажби, вършат индексация на цените едновременно. Потребителят няма никакъв избор, той е като затворен (крепостен) клиент на съответния мобилен оператор. Дори да е допустимо да се откаже без неустойки, като отиде при различен оператор, попада на същите условия и цена ". 

" Това групово господстващо състояние, което не се вижда от Комисия за защита на конкуренцията, позволява на трите мобилни оператора да генерират големи облаги, като постановат високи цени в ущърб на потребителите ", добавя тя. 

Маринова предлага незабавна интервенция от страна на регулаторите като Комисия за защита на конкуренцията, КРС и КЗП, която да ограничи пакетните продажби на телекомите, тъй че потребителите свободно да купуват обособени услуги и артикули, както и да се улесни преносимостта на номерата. Българският пазар се характеризира с 97% пакетни продажби, а това прави прекосяването от един към различен оператор много по-трудно.

Маринова разяснява и изненадващото гласоподаване в Народното събрание на 15% таван на комерсиалната надценка за хляба, без авансово разискване и оценка на въздействието, 

" Налагането на таван на комерсиалната надценка за хляба в последна сметка може да предизвика обратен резултат - покачване на цената на хляба. Някои търговци и производители - най-вече по-малките, няма да устоят да покриват разходите си и ще бъдат принудени да напуснат пазара. А това ще докара до нарастване на централизация на пазара и до покачване на цените в дълготраен проект. Да се надяваме, че мярката, гласувана от Народното събрание, ще е фактически краткосрочна - до края на годината, и няма да провокира по-големи проблеми, " означи доктор Маринова. 

Според нея на българския пазар на храни като цяло, както и в други браншове, съществуват систематични проблеми с конкуренцията поради неналичието на реакция от страна на Комисията за защита на конкуренцията. " Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да обезпечи изискванията за ефикасна конкуренция и цените сами ще се контролират ", показва Маринова.

Още във видеото може да научите как английският регулатор Ofcom се грижи за ефикасната конкуренция на телекомуникационния пазар в Обединеното кралство и кое пречи българките регулатори да са като него.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР