Производителят на култовата за много геймъри игра Fortnite Epic Games

...
Производителят на култовата за много геймъри игра Fortnite Epic Games
Коментари Харесай

Epic Games спечели знаково антитръстово дело срещу Google

Производителят на паметната за доста геймъри игра Fortnite Epic Games завоюва високопрофилно антитръстово правосъдно дело против Гугъл, в което твърди, че магазинът за приложения на софтуерния колос действа като противозаконен монопол. Ако решението бъде доказано, това може да докара до разтърсвания в цялата стопанска система на магазините за приложения.

Съдебните заседатели, написа Reuters, се произнесоха в интерес на Epic по всички точки след повече от месец правосъден развой, в който гейминг компанията упреква Гугъл в угнетяване на съперниците и начисляване на безпричинно високи такси в размер до 30% на разработчиците на приложения. През януари се чака съдът да стартира работа по това какви средства за правна отбрана да приложи по проблема.

Решението е зашеметяващо проваляне за Гугъл, която дружно с Apple ръководи един от най-големите магазини за приложения в света. Ако решението се удостовери, то има капацитета да даде на разработчиците повече въздействие върху метода, по който се популяризират приложенията им, както и върху това по какъв начин и какъв брой печелят от тях.

В своя позиция от Гугъл декларират, че ще апелират решението.

" Ще продължим да пазиме бизнес модела на Android и ще останем надълбоко ангажирани с нашите консуматори, сътрудници и по-широката екосистема на Android ", показва Уилсън Уайт, вицепрезидент по държавните въпроси и публичната политика в Гугъл.

В понеделник основният изпълнителен шеф на Epic Тим Суини приветства решението в обществената мрежа X.

Твърденията на Epic по делото включват и обвиняване, че Гугъл нелегално свързва Play Store и услугата си за фактуриране, което значи, че разработчиците са длъжни да употребяват и двете, с цел да бъдат включени техните приложения в магазина на софтуерния колос.

Макар че Play Store съставлява доста по-малка част от приходите на Гугъл спрямо най-печелившия ѝ бизнес с интернет търсене, той е алегорично значим като централна част от милиарди мобилни телефони и таблети. След това решение е допустимо Гугъл да бъде принудена да пусне повече магазини за приложения в устройствата, задвижвани от Android, и да загуби приходите си от частта, която получава от вътрешните покупки в границите на самите приложения.

" Днешната присъда потвърждава, че практиките на Гугъл в региона на магазините за приложения са противозаконни и те злоупотребяват с монопола си, с цел да извличат несъразмерни такси, да задушават конкуренцията и да понижават нововъведенията ", безапелационни са от Epic, а юристът на компанията Гари Борнщайн прибавя:

" Съдебният развой хвърли доста ярка светлина върху това, което Гугъл е направила, с цел да утежни конкуренцията. Компанията систематично блокира различните магазини за приложения “.

Иначе това не е първото сходно дело, заведено от Epic. През 2020 година компанията входира подобен иск против Apple, само че през септември 2021 година американски арбитър значително се произнесе в интерес на производителя на iPhone.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР