Производителите настояват за по-справедливо разпределение на субсидиите за компенсиране на

...
Производителите настояват за по-справедливо разпределение на субсидиите за компенсиране на
Коментари Харесай

Сектор Овощарство се нуждае от спешна помощ, за да оцелее

Производителите упорстват за по-справедливо систематизиране на дотациите за компенсиране на загубите им от високите цени на водата, горивата, електрическата енергия и торовете. Това стана ясно по време на профилираното ревю „ Дунавски овощари “, което се организира в Русе за пета поредна година.

Димитър Рачев отглежда череши и ягоди в региона на Тутракан. Казва, че торовете и препаратите за растителна отбрана са поскъпнали два пъти, спрямо предходната година.

" Имаме съставни елементи, които са поскъпнали 5 пъти, т.е. 500% повишаване. На процедура ние вкарваме нашите насаждения в рекултиране, само че не знаем парите, които влагаме, дали ще ни бъдат върнати съгласно % на инфлация ", съобщи Димитър Рачев – член на УС на " Съюза на Дунавските овощари ".

Тази пролет има провали върху овошките. През топлия февруари те са почнали да се развиват и през март поради минусовите градуси са измръзнали.

" Регион Русе, Силистра и Тутракан има провали върху кайсията, съгласно нас в границите на 40-50% има измръзване на обособени насаждания и на 100% има измръзване ", разяснява Димитър Рачев.

Заради проблемите в бранша по-малките производители към този момент са се отказали да отглеждат овошки.

" Сега чуваме сътрудници на нашето събитие, че са почнали да изкореняват градини. Това е една загуба в сектора ", съобщи Николай Колев - ръководител на " Съюз Дунавски овощари “.

Остава неуреден и казусът с по-евтините вносни плодове на българския пазар. Затова 70 % от Дунавските овощари продават в Румъния. Те упорстват за незабавни ограничения от страната.

" В сектора е нужна незабавна помощ - да се налеят грандове в бранш Овощарство, с цел да може тези производители да могат да оцелеят. Намаляване на Данък добавена стойност - това е един главен проблем, за който от години молим ", съобщи Николай Колев - ръководител на Съюз „ Дунавски овощари “.

В профилираното ревю участваха над 50 компании в агросектора и хранителни вериги, с които овощарите имаха опция за директно договаряне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР