Прокуратурата във Велико Търново води разследване по досъдебно производство за

...
Прокуратурата във Велико Търново води разследване по досъдебно производство за
Коментари Харесай

Поредно оскверняване на паметник Майка България“ във Велико Търново

Прокуратурата във Велико Търново води следствие по досъдебно произвеждане за следващ акт на вандализъм на един от паметниците в центъра на града. Вчера в полицията е подаден сигнал, че 20-годишен мъж и негов сателит навлезли с лек автомобил в парковото пространство към монумент „ Майка България “ и почнали да си вършат фотоси с монумента. Това е следващото опозоряване на историческата реликва.

Инцидентът станал в тъмната част на деня. Случайно преминаващи хора снимали с телефон вандалския акт и подали сигнал до полицията. Задържан е 20-годишен юноша, чиято виновност занапред ще се обяснява.

„ Какво не се нагледахме през годините – младежи се качваха върху паметника и играеха кючеци на мощна музика измежду нощ, кършиха щиковете ", изясни Мила Милчева от Ротари клуб – Велико Търново.

От Община Велико Търново обявиха, че скоро към този и останалите знакови монументи в града ще бъдат инсталирани камери. Средствата са обезпечени по европейски план, само че поради пропуски в законодателството, даже при открит причинител, общината няма право да постанова наказания.

„ Общината, в случай че установи осъществяването на някакво нарушаване, следва да алармира полицията. Годишно Община Велико Търново заплаща към половин милион лв. за ремонт на развалени монументи, въобще за очистване на следствия от вандалски дейности ", разяснява Нелина Църова – шеф Дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните действия “.

За възобновяване на обруганите паметници в търновско оказват помощ и доста организации, общественици и жители, само че вандалите постоянно остават ненаказани.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР