Производителите на сол в западния френски департамент Лоар-Атлантик очакват тази

...
Производителите на сол в западния френски департамент Лоар-Атлантик очакват тази
Коментари Харесай

Производители на сол във Франция очакват рекорден добив

Производителите на сол в западния френски департамент Лоар-Атлантик чакат тази година рекордна годишна продукция с помощта на сушата и горещините в страната през последните седмици, съобщи Ройтерс.

Производството на сол мощно е повишено в региона на Геранд при температури от 40 градуса по Целзий, което форсира изпаряването на морската вода при липса на дъждове, съобщи Българска телеграфна агенция.

Солта от Геранд е фамозна в целия свят със своето " Цвете на солта " (Fleur de Sel) - тънкия пласт кристали, които се образуват на повърхността на солниците - и е считана за допустимо най-фината сол на пазара. В Съединени американски щати се продава за над 100 $ за кг.

" Вървим към рекордно произвеждане ", изяснява Франсоа Дюран, самостоятелен производител на сол, който работи в солниците от над 20 години.

През последните години междинният рандеман от един кристализационен басейн е бил към 1,3 тона, само че в този момент производството към този момент доближава над 2,5 тона на басейн, прецизира той. Франсоа Дюран признава, че по този начин той е един от малцината печеливши от световното стопляне, до момента в който в доста региони на Франция бушуват горски пожари, а доста общини изпитват дефицит на вода.

Липсата на дъждове от над 40 дни и лекият ветрец оказват помощ за изпаряването на водата в този френски район, прочут повече с умерения си океански климат.

Работещите на солниците се трудят без спиране от ранни зори. Методите за рандеман на сол съвсем не са се трансформирали от близо четири века. В процеса не се употребяват никакви машини. Солта се извозва с ръчни колички, които изтощените служащи бутат около кристализаторите.

Местните производители към този момент може би се питат какво ще вършат с всичката тази сол в края на рекордния сезон, в случай че тази обстановка се трансформира в норма. Много от тях са натрупали запаси за години напред, а някои даже към този момент са завършили работа за сезона.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР