Произведения на българския скулптор Живко Седларски бяха представени на изложба

...
Произведения на българския скулптор Живко Седларски бяха представени на изложба
Коментари Харесай

Български скулптури се наредиха до творби на Рубенс и Тиеполо в Монако

Произведения на българския ваятел Живко Седларски бяха показани на галерия в Монте Карло, паралелно до картини на великите художници на Ренесанса Петер Паул Рубенс, Якопо Тинторето, Джовани Тиеполо и италианския експресионист Ренато
Гутузо. Поканата идва от основаната в Милано организация „ Societe des arts ”. Българският създател я приема незабавно, само че му лишава време да осъзнае протичащото се.

„ При такава покана, в първия миг човек не има вяра. Как може моите статуи да застанат паралелно до творбите на тези велики остарели майстори. Имена, които всеки знае, всеки е чувал. За мен мястото на техните произведения е в музея. Но очевидно има и частни сбирки, които са разрешили изнасянето им и да бъдат показани в тази галерия в Монако ”, споделя Живко Седларски.

Изложбата, подредена в продължение на седмица в края на октомври в Яхтклуба на Монако среща предишното и сегашното, като показва контраста сред актуалното, модерното изкуство и това на старите майстори от епохата на Ренесанса и Барока. Освен българския актьор в изложбата със свои произведения се включват и няколко италиански художници и фотографи.

" Искам да подчертая присъединяване на Марко Баталини. Той допълваше тази галерия, тъй като преплита актуалното с Рененса. Този създател взема ренесансови творби, копира ги и както в уличното изкуство се рисува със спрей върху стените, той прибавя върху картините на старите създатели тези модерни тагове. Участваха още Надя Фанели. Анжело Акарди, също доста добър. И Рика Ниари- една повече от изключиелна фотографка ”, споделя българският ваятел.

В изложбата в Монте Карло Живко Седларски показва четири свои произведения, определени и посочени от уредниците на събитието. И четирите са в тематиката „ Рокля ”, в която създателят работи през последните 11 години. В яхтклуба на Монако са показани - Андромеда, Жената на рибаря, Мимис и Сирена. Скулптурите варират от 60 см до 110 см. Изработени са от метал, неръждаема стомана и бронз.

„ Моите статуи бяха поставени в залата с тези велики майстори. Бяха подредени сред техните картини. След откриването на изложбата, на уеб страницата на „ Societe des arts ” беше показана моята Андромеда на фона на картина на Рубенс с текст под фотографията „ Сблъсъкът и контрастът сред актуалното и ренесансовото изкуство ”.

Участието си в изложбата българският ваятел приема като самопризнание.

„ Един създател постоянно има потребност от това да знае по какъв начин се приема, какво мислят другите за неговите творби. За мен това беше реалност, че има несъмнено самопризнание, че скулптурата ми се харесва. Рубенс е знак. В изкуството се приказва за рубенсовия модел. Рубенс рисува този тип дами. В Художествената академия когато учих те са били част от изпитите ми. И в един миг моята статуя се намира пред една такава творба ”, споделя Живко Седларски.

От четирите български статуи публиката и уредниците харесват най-вече Андромеда. Снимка на творбата с името на българския създател Живко Седларски е сложена на листа с менюто за церемония вечерята при формалното разкриване на изложбата, която се организира под патронажа на принца на Монако Албер Втори. Андромеда е и скулптурата, пред която най-често посетителите на изложбата се снимат.

Живко Седларски е поканен и за идната галерия, съчетаваща изкуството на старите майстори със актуалното изкуство, която „ Societe des arts ”организират. Тя ще е през март идната година във Венеция. Съвременните произведения този път ще бъдат сложени паралелно до творби на великите художници Рафаело и Микеланджело. Това носи още по-голямо задоволство на българския създател, който приема Микеланджело за собствен нравствен татко.

„ Той ме е учил още от студентските ми години по какъв начин да работя и по какъв начин да мисля като ваятел, като създател ”.

За идната галерия във Венеция е сложена тематика, върху която актуалните създатели да работят и тя е „ Мария Магдалена ”, чиито облик откриваме и в картините на Рафаело и Микеланджело.

/dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР