Профил Рохит Чаухан е изпълнителен вицепрезидент за изкуствен интелект и

...
Профил Рохит Чаухан е изпълнителен вицепрезидент за изкуствен интелект и
Коментари Харесай

Рохит Чаухан, Mastercard: Изкуственият интелект ще бъде опасен за хората, които не познават и не работят с него

Профил Рохит Чаухан е изпълнителен вицепрезидент за изкуствен интелект и решения за сигурност в Mastercard, където дава отговор за внедряването и създаването на всевъзможни AI решения. Преди сегашната си роля е отговарял за ръководството и разбора на данни в групата. Присъединява се към Mastercard през 2006 година от M&T Bank. Има бакалавърска степен по инженерни науки от Университета в Джабалпур, магистърска степен по компютърни науки и МВА от State University of New York в Бъфало. Какви са преимуществата от внедряването на AI в Mastercard?
Ако се върнем в предишното към въвеждането на електричеството, ще забележим по какъв начин тогава доста неща и процеси е трябвало да бъдат преосмислени напълно, с цел да се получи най-хубавият резултат от електричеството като нова опция. Нуждите на индивида са едни и същи, просто токът е спомогнал те да бъдат задоволени надалеч по-ефективно и сполучливо. По същия метод изкуственият разсъдък е нова мощ, сходна на електричеството - технологията ни оказва помощ да вършим доста неща надалеч по-интелигентно, бързо и дейно.

В Mastercard може да бъдем считани за един от ранните внедрители на AI, тъй като използваме технологията от години за попречване на зловредни интервенции и транзакции. Средно дневно виждаме над един милиард транзакции и защото тези данни образоват AI, ние несъмнено бяхме един от първите играчи, които внедриха и изкуствения разсъдък за разбор на данни. В същото време това е в действителност комплициран модел, при който желаете да отхвърлите всяка допустима лъжлива транзакция, само че пък да оставите законните транзакции да минават безпроблемно.
Реклама
Днес изгодите от AI надалеч надвишават откриването и засичането на измами и заради това използването на изкуствения разсъдък в Mastercard се трансформира в приоритет. Тук е и моята роля като вицепрезидент за AI: в случай че това е новото електричество, желаеме то да тече във всяко поделение в Mastercard и всеки отдел да може да се възползва от него.
През последната година AI стана още по-модерна фраза и поради възхода на генеративните AI модели (Generative AI). По какви планове работите в Mastercard в тази сфера и къде виждате вероятни случаи за потреблението им?
В Mastercard внедряваме AI също, с цел да понижим неправилно отказаните заплащания в е-търговията (когато транзакцията е отказана автоматично), да предвиждаме предстоящ бизнес и даже да предвидим кои сървъри може да се повредят, преди да го създадат. Но в това време генеративният изкуствен интелект може да ни помогне да вършим неща, които в предишното са били невъзможни. Бих разделил вероятните образци на потреблението му в три категории: генеративният AI може да ни помогне за повишение на успеваемостта, да усъвършенства към този момент съществуващите ни модели и оферти и не на последно място - да вършим точно неща, невиждани до момента.

В сферата на успеваемостта бих показал цифрови асистенти или чатботове, които към този момент имат способността да се учат и да схващат подтекста в диалога и да реагират по най-подходящия метод, а не да дават автоматизиран подготвен отговор, както правеха в предишното. Що се отнася до подобряването на към този момент съществуващите ни модели, бих показал не толкоз далечно бъдеще, където взаимоотношенията с приложението за мобилно банкиране да вземем за пример не се ръководят от менюта, а също вървят като диалог. От невижданите до момента модели бих показал опцията АI да извършва ролята за повече хора на виртуален частен банкер (което обичайно до момента беше налично главно за по-заможните клиенти). Хората ще могат да беседват и да получават синтезирана информация и точни отговори и финансови препоръки.
Това значи ли, че ще може да размени хората?
Не, и тук одобрявам генеративния изкуствен интелект като опция. Той ще може да бъде употребен да вземем за пример за образованието на чиновниците в банковите и финансовите услуги и да им оказва помощ в персонализирането на потребителското преживяване, както и да понижи времето на имплементация на нов артикул или услуга сензитивно, като осведоми и следи за процесите. Това е голяма опция.
Реклама
И не на последно място - да се върнем към измамите. Друг вероятен образец за потреблението на Generative AI е в генерирането на синтетични данни при създаване на модели за измами. Измамите могат да бъдат най-различни и когато се опитваме да проучваме избрани типове от тях, от време на време не разполагаме с задоволително данни. За да обучат постоянен модел, финансовите институции се нуждаят от голям размер информация. Ето тук идва на помощ генеративният AI, който основава огромен брой спомагателни транзакции, които наподобяват тъкмо като лъжливите транзакции и по този метод образова системата. Така и банките могат да се приготвят за засичането на нови невиждани до момента злоупотреби.
В същото време не може ли да бъде употребена технологията и за зловредни цели?
Да, тук бих показал вероятните дефекти на технологията - може да е послужи като стероиди за зловредните играчи. Попаднала в несъответствуващите ръце, тя примерно може да бъде употребена за основаването на така наречените deep fakes, с които да мами хората и да популяризира дезинформация. Аз персонално имам вяра и ще посоча трите закона на роботиката на Айзък Азимов, съгласно които 1) Робот не би трябвало да наранява човек или посредством безучастие да разрешава на човек да пострада.; 2) Робот би трябвало да извършва заповедите, дадени от хората, в случай че тези заповеди не са в несъгласие с Първия закон.; 3) Робот би трябвало да пази своето лично съществувание, доколкото такава отбрана не е в несъгласие с Първия или Втория закон.
Мнозина се притесняват от все по-широкото потребление на изкуствения разсъдък и като отражение върху заетостта, и като развиване на технологията. Вие от оптимистите ли сте или от песимистите?
Бих споделил, че единственото ограничаване е нашето въображение. Ако мислите на дребно, ще вършиме дребни неща с AI. Ако мислите огромно, ще предоставите супериновативни решения, които ще трансформират живота ни. С изкуствения разсъдък работите върху бяло платно, което е безгранично. Дори в сегашната си към момента зараждаща се форма тази мощна технология дава обещание невероятни благоприятни условия, когато се комбинира с човешки контрол. Безопасното потребление зависи от нашите групови дейности като световна общественост. Едно е несъмнено - изкуственият разсъдък ще бъде рисков за хората, които не познават и не работят с изкуствен интелект.
Свързани публикации Плащанията с карта са се удвоили от началото на пандемията 3 юли 2023, 07:00 Марк Барнет, Mastercard: Лично аз употребявам телефона за всичко, само че картите няма да изчезнат скоро 26 май 2023, 06:41 Битката за бъдещето на международните заплащания 24 май 2023, 08:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР