Проектозаконът, който ще промени принципът на събиране на такса смет,

...
Проектозаконът, който ще промени принципът на събиране на такса смет,
Коментари Харесай

Сдружението на общините иска отсрочка за новата такса "смет"

Проектозаконът, който ще промени правилото на събиране на такса боклук, провокира дискусия в обществото. Според новите оферти би трябвало таксата да се пресмята по три съществени индикатори по желание - съгласно живеещите в парцела, съгласно размера на парцела и съгласно количеството изхвърлен отпадък. Идеята е измененията да влязат в действие от 2019 година

От Сдружението на общините желаят тригодишна пролонгация. Те упорстват процесът за прекосяване на заплащане на количество да е равномерен. Това, което тревожи представителите на локалната власт е, че фрапантната промяна на правилото може да докара до фрапантна промяна на цената, което ще попречи на кметовете да си правят работата. Пред Българска национална телевизия кметовете на Кърджали и Троян Хасан Азис и Донка Михайлова и зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев обосноваха главните си терзания и забележки.

Това, което ние искахме, беше процесът на прекосяване към заплащане на количество да бъде еволюционен, да бъде равномерен и да имаме като начало една по-широка база за калкулации на таксата, сподели Михайлова.

Този закон лимитира опцията локалната власт да търси разнообразни благоприятни условия от плануваното в закона за установяване на спецификата такава, каквато е на всички места в страната, съобщи Азис.

Съгласни сме изцяло да комбинираме, т.е. да се употребява и данъчната оценка, свързаността притежателя и парцела и също със самите ползватели и да се даде право на локалните общности посредством общинските препоръки да решат тъкмо в кой регион по какъв начин да се начислява надлежно такса битови боклуци, уточни Стойчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР