Проектът на Варшава за строителство на алтернативния на Русия газопровод

...
Проектът на Варшава за строителство на алтернативния на Русия газопровод
Коментари Харесай

На Варшава ще й се наложи да съгласува с „Газпром“ строителството на алтернативния на Русия Baltic Pipe


Проектът на Варшава за строителство на различния на Русия газопровод Baltic Pipe от Норвегия през Дания за Полша, с цел да може полската и прилежащите й страни да се доставят с норвежки, а не с съветски газ въпреки всичко ще би трябвало да бъде съгласувана с „ Газпром “. Това излиза наяве от обява на вестник The Financial Times.
Във водите на Балтика, Baltic Pipe се пресича с газопровода Nord Stream 2, с реализирането, на който Полша се бори.

„ Пресичането с Nord Stream 2 e доста значимо “, споделя за FT анализаторът по енергетика и варшавски съветник в Polityka Insight, Robert Tomaszewski. „ Gaz-System би трябвало да подписа съглашение с „ Газпром “ по този въпрос. Това е механически въпрос, само че аз бих могъл да си показва обстановка, в която „ Газпром “ може да го отсрочи, или да направи този развой доста дълъг “.

Както бе обявено, през ноември предходната година операторите за превозване на газ от Полша и Дания - Gaz-System и Energinet взеха капиталово решение и се договориха за взаимно строителство на газопровода Baltic Pipe. Газопроводът е с дължина от 900 километра и ще обезпечава опция за доставка на 10 милиарда куб м природен газ от Норвегия през Дания до Полша и други страни от района, както и ще реализира доставка на газ от Полша за Дания и Швеция. Предвижда се доставките на газ да стартират през 2022 година Стойността на газопровода се прави оценка на сумата от 1,6 – 2,1 милиарда евро, а разноските се планува да бъдат поделени поравно сред Energinet и Gaz-System.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР