Американски, български и украински експерти извършиха на място техническа оценка

...
Американски, български и украински експерти извършиха на място техническа оценка
Коментари Харесай

Експерти от САЩ и Украйна провериха как пазим оборудването за АЕЦ Белене

Американски, български и украински специалисти направиха на място техническа оценка на определено съоръжение за атомни реактори от вида ВВЕР/В-466, което се съхранява от години в Белене. В инспекцията на нуклеарното съоръжение за АЕЦ " Белене " взе участие механически екип на Съединени американски щати по искане на държавните управления на България и Украйна, оповестиха от посолството на Съединените щати у нас.

Припомняме, че залежалото съоръжение в Белене от страната ни.

Съвместната ревизия е осъществена от 13 до 16 май за да се направи оценка от трета страна за положението и ограниченията за консервация, употребявани за поддръжка на оборудването .

Американският държавен екип е дошъл на 10 май в София за предварителни срещи с български държавни чиновници. В него са взели участие механически специалисти от Държавния департамент и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, както и от националните лаборатории в Оук Ридж и в Аргон.
 България е подготвена да оказва помощ за възобновяване на енергийната система на Украйна
България е подготвена да оказва помощ за възобновяване на енергийната система на Украйна

Сделката за доставката на оборудването за АЕЦ " Белене " ще бъде финализирана в идните месеци

В инспекцията са се присъединили представители на държавното управление на страната ни, Националната електрическа компания (НЕК) и техническа делегация от националната компания за произвеждане на нуклеарна сила на Украйна " Енергоатом ".

От посолство акцентират, че държавното управление на Съединени американски щати високо цени отличната поддръжка, оказана от държавното управление на България, Министерството на енергетиката на България, Българския енергиен холдинг и НЕК по време на визитата на американския екип.

" Съединените щати, България и Украйна се радват на надълбоко другарство , което се корени в споделения ни ангажимент към демокрацията, просперитета и сигурността. И трите страни споделят убеждението, че нуклеарната сила е значим източник на надеждна и чиста сила, нужна за реализиране на съответните им цели във връзка с климата и енергийната сигурност ", декларират още от посолството на Съединени американски щати в София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР