Проект за промени в Кодекса на труда предизвика унищожителни критики.

...
Проект за промени в Кодекса на труда предизвика унищожителни критики.
Коментари Харесай

Няма мърдане при дистанционната работа

Проект за промени в Кодекса на труда провокира унищожителни рецензии. Вместо да даде повече еластичност при работата от разстояние, той на процедура я обезсмисля. От IT бранша упорстват да отпаднат рестриктивните мерки да се договаря единствено една локация.
Сериозни рецензии провокира (КТ), който сякаш би трябвало да усъвършенства разпоредбите на работата от разстояние. Неадекватно, недомислено, тотална каша, която ще постави завършек на отдалечената работа - това са мненията под плана, оповестен в държавния портал за публични съвещания. И това е една дребна част от отрицателните мнения, които идват от професионални организации, специалисти и бизнеси през медиите и в обществените мрежи.

Най-критични са, несъмнено, от IT бранша, защото са най-засегнати. Но на процедура всеки, който е имал и минимален допир с отдалечената работа, е наясно, че резултатът на този закон ще е тъкмо противоположен на оповестената цел за повече еластичност при упражняването на специалността отвън офиса. Той закрепостява отдалечено работещия чиновник не просто в едно-единствено, съответно несъмнено с трудовия контракт помещение в целия необятен свят, само че и на съответно работно място в това помещение, което служащият би трябвало документално да опише на работодателя.

Тези оферти " показват цялостно недоумение на работата отвън офис и се пробват да отстраняват огромна част от гъвкавостта и преимуществата, които тя предлага ", се споделя в.
Реклама
" Фиксирането на работното място до съответно помещение не кореспондира с потребностите нито на работодателите, нито на чиновниците. Това опонира на самите претекстове на законопроекта, както и на международните трендове, защото, вместо да улеснява работата от разстояние, на процедура я лимитира. Предназначението на отдалечената работа е да дава опция за еластичност и полагане на труд от разнообразни местоположения, когато характерът на работата го разрешава ", се сочи в мнение на " Българска асоциация за ръководство на хора ".

" Ако искахме да работим от офис, щяхме да си стоим в офиса. Смисълът да работиш отдалечено е да можеш да работиш ОТКЪДЕТО СИ ПОЖЕЛАЕШ, без ограничавания - от хола у дома, от близкото кафене, от плажа, от палатката си в Антарктида. Стига да си вършиш работата " - това написа пък консуматор в strategy.bg, обозначил се като darkerbg.

Това е в основата на проблемите в закона, чиито създатели, наподобява, имат единствено бегла чиновническа визия за работата от разстояние и преглеждат работния развой като 8-часов престой на едно място. В една огромна част от актуалните специалности и за работодателя, и за служащия от голяма важност е крайният резултат от работата, даже в случай че е реализиран за час или два, а не " стоенето на работа ". От един подобен план се чака да направи разграничаване сред режима на работа в офис и работа от разстояние, този обаче се пробва да ги уеднакви. Чиновници от предишното Съществена част от казуса е, че за следващ път от МТСП оферират план, който като че ли е писан при започване на предишния век, когато електронните връзки са единствено в главите на най-откачените фантасти. През декември 2019 година да вземем за пример (за да се вписвало по-лесно в тях и да се четяло по-добре) и замяна на всички трудови книжки в страната до 1 юни 2025 година Това стана, откакто бизнесът от 10 години упорства за въвеждане на електронно трудово досие. Инициативата отмря след гневните рецензии, само че и досега електронни книжки няма. Депутатът от Демократична България Божидар Божанов в този момент се пробва да електронизира трудовата брошура, само че към този момент - без сериозна поддръжка, даже от МТСП.

През февруари 2021 година, в разгара на взрива на отдалечената работа поради коронавирус рецесията, когато работодатели и служащи се чудеха по какъв начин да уредят връзките си, защото сегашната уредба в КТ била задоволително цялостна, отговаряла напълно на европейските и интернационалните стандарти и защитавала правата на работещите. " Работещите от разстояние имат същите права и отговорности като служащите и чиновниците, които поставят труд в пространствата на работодателя ", се споделяше в отговора, подписан от тогавашният зам.-министър на труда Лазар Лазаров.
Реклама
Сега се оказва, че нова уредба в действителност е нужна. " Днешната законодателна рамка е изцяло неработеща ", настояват от предприемаческата асоциация BESKO. Но пък министерството не може да улучи каква тъкмо да е тя.

Симптоматично е, че и втората част на актуалният план за промени в КТ, предусещащ солидарна отговорност за заплатите на служащите сред реализатор и подизпълнител по контракт за услуги, също е обект на сериозна професионална рецензия като неплатежоспособен, Какво тъкмо се планува за хоум офиса Според служителите служителят, който работи отвън офиса (от разстояние), би трябвало да си обезпечи работно място в помещение " с задоволителна повърхност и с условия, позволяващи на работещия да прави работата от разстояние без риск за здравето и сигурността ". В момента законът разпознава работното място като " дома на служащия или служителя или друго помещение по негов избор отвън предприятието ". Проектът обаче вкарва в допълнение условие за съответно " място в помещение в дома на служащия или служителя или в друго помещение по негов избор отвън предприятието, където се прави работата ".

Служителят е задължен да даде на работодателя писмена информация за характерностите на обезпеченото от него работно място за осъществяване на работа от разстояние. Остава досегашният текст, че служителят е задължен да обезпечава достъп до работното си място на работодателя и/или негов представител, представителите на синдикатите и на контролните органи на инспекцията по труда в границите на уговореното работно време при наложително авансово известяван на служащия и с негово единодушие. Другояче казано, маса народ може да се извърви в дома му, в случай че даже полиция може да влезе там единствено със правосъдна заповед или по необходимост при данни за закононарушение.

Също по този начин служителят е задължен неотложно да уведоми работодателя, непосредствения началник или друго упълномощено лице за всяка акцидент на работното място по авансово уречен ред и метод, е записано в плана. Но при тази формулировка на работното място се слага въпросът, в случай че той се спъне в тоалетната или се подхлъзне в банята и си счупи крайници - това трудова акцидент ли ще е?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР