Продължаваме промяната загуби доверието на потенциалните си партньори, с които

...
Продължаваме промяната загуби доверието на потенциалните си партньори, с които
Коментари Харесай

Иван Костов: "Продължаваме промяната" загуби доверието на потенциалните си партньори

Продължаваме смяната " загуби доверието на евентуалните си сътрудници, с които би могла да сформира държавно управление на болшинството в идващия парламент, и претенцията им да излъчат министър-председател
и основен министър няма да се одобри от останалите. Затова от фигурата на президента и от това на кого ще връчи мандат за кабинет зависи дали той ще е сполучлив. Това мнение изрече пред Би Ти Ви министър - ръководителят на България сред 1997 и 2001 година и някогашен водач на ДСБ Иван Костов.

Според него съставянето на сполучливо държавно управление ще зависи освен от метода, по който гласоподавателите разпределят депутатите в Народното събрание, само че и от фигурата, която бъде определена за президент. Ако идващият държавен глава " е срещу разрушаването на модела ГЕРБ - Движение за права и свободи, ще бъде доста мъчно да се сформира държавно управление, ще е по-лесно, в случай че президентът е подготвен да изиграе доста дейна роля, с цел да сплоти тези, които желаят да проведат промените, от които се нуждае страната и изключително правосъдната промяна ", сподели Костов.

Според някогашния министър председател и водач на ДСБ занапред се вижда, че ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да могат да образуват болшинство и по тази причина е значимо на кого президентът ще връчи мандат за сформиране на държавно управление. (Законът дефинира, че той е задължен да връчи мандат на първата и на втората политическа мощ, а при крах самичък избира сред останалите). Напомни, че в случай че това е Българска социалистическа партия, " Демократична България " автоматизирано бива изключена от конфигурацията, доколкото е сложила изискване да не взе участие с мандата на левицата.

По този мотив той предизвести и че " Продължаваме промяната " " мощно са изгубили доверието " на останалите партии, с които биха могли да партнират - на " ИТН ", на Българска социалистическа партия, тъй като са основали подозрение, че си служат с лъжи. Като такива лъжи Костов изброи проблема с двойното поданство на Кирил Петков, с изказванията за нарушавания в организация " Пътна инфраструктура ", които държавната финансова ревизия не е удостоверила, изказванията, че водят договаряния с " Демократична България ". " Може да се дължат на недоумение на институционалните правила, да се прави пиар или да се преследват политически цели, само че това не е правилно в политиката ", заключи Костов.

" Остава един-единствен сполучлив вид ", разяснява той без да го уточни.

Костов изрече мнение и за тримата съществени кандидати за президентския пост като отдаде желанията си на подкрепяния от " Демократична България " Лозан Панов, който акцентира, че не познава. " Знам какво геройство и мощ се желае да се изправиш против превзетата правосъдна власт и да се опитваш да се бориш съвсем самичък, да си подложен на издевателствата на прокуратурата и данъчните. Изживял съм го и го знам ", добави.

Изказа подозрения до каква степен настоящият държавен глава Румен Радев и неговият екип схващат демократичните правила и метода на действие на демократичните институции, откакто той реагира на зависимостите в правосъдната власт откакто реагира на това едвам откакто прокуратурата влезе в офиса му. " Виждам, че дълго време се опитваше да бъде сред НАТО и Русия и завоюва разграничаване на страните от НАТО и унизително отнасяне от Русия ", сподели Костов.

За подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков описа спомен от основаването на партията " Новото време ", на което участвал персонално водачът на Движение за права и свободи Ахмед Доган, което не било всекидневно за него. На учредяването Доган ги оповестил за велики и за огромна вяра на демокрацията, поради което партията получила названието " Движение за права и свободи в Национална движение „Симеон Втори" ". На същото заседание, спомня си Костов, Герджиков е определен в управлението.

Според Костов за икономическа или ценова рецесия в страната не може да се приказва, изказванията за това били груба агитация, а рецесията е политическа и институционална. " Кризата е в политическата система - тежка, застойна. Институциите действат все по-неадектавтно, а някои даже нанасят щета като прокуратурата, Комисията за защита на конкуренцията, Банката за развиване... В това е рецесията, както и в отстранения публичен спор, " заключи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР