Руската валута се стабилизира днес на нива от около 105

...
Руската валута се стабилизира днес на нива от около 105
Коментари Харесай

Рублата опитва да се стабилизира

Руската валута се стабилизира през днешния ден на равнища от към 105 рубли за $, на фона на връщането на съветските суверенни облигации към борсова търговия, до момента в който Русия се стреми последователно да възобнови интервенциите на финансовите си пазари, съобщи Ройтерс.

Трябва да се има поради, че това е формалния курс на ЦБР и това не демонстрира действителната търговия " на улицата ".

След като внезапно увеличи лихвите в края на февруари след нашествието в Украйна, Руската централната банка резервира главната си рента на 20 % в петък, 18 март.

Институцията съобщи, че ще стартира да купува съветските суверенни облигации, надявайки се да ограничи волатилността им, когато през днешния ден Московската фондова борса възобнови търговията с книжата.

Преди обяд рублата нарастна с 0,3 % до 104,48 рубли по отношение на $ и загуби 0,4 % при търговия от 115,15 рубли по отношение на евро.

При търговията преди начало на борсовата сесия, цените на някои деноминирани в рубли съветски суверенни облигации паднаха с една трета, демонстрират данните на Московската борса.

Търговията на съветски върховен заем се възобнови в 10:00 часа по Гринуич, когато стартира главната сесия.

Доходността на съветските референтни 10-годишни държавни скъпи бумаги, която се движи назад съразмерно на цените, набъбна до рекордните 19,74 % при предпазарна търговия, преди да се откри към 13,3 % при главната комерсиална сесия, където се очакваше да се намеси Руската централната банка, съгласно данни на електронната система " Рефинитив ейкон ".

Намесата на централната банка на пазара би трябвало да обезпечи спомагателна ликвидност на банковата система и да помогне на държавните облигации да се приспособи към новата среда, разяснява капиталовата компания " Сова кепитъл " (Sova Capital) и уточни, че краткосрочните лихвени проценти остават над главната рента от 20 %, въпреки и близки до нея.

Продажбите на държавни скъпи бумаги от нерезиденти, които са имали 19,1 % от всички такива облигации към началото на февруари, няма да бъдат позволени сред 21 март и 1 април, заяви Московската борса.

Когато търговията на фондовия пазар се възобнови, тези вложители ще могат да правят репо покупко-продажби (с спогодба за назад изкупуване) и покупко-продажби с финансови деривати, както и да купуват скъпи бумаги, с цел да затворят късите си позиции, само че не и да продават авансово закупени суверенни облигации, споделиха от борсата.

За последно акциите и облигациите се търгуваха на Московската фондова борса на 25 февруари. След това централната банка ограничи търговията, защото западните наказания наложени в отговор на събитията в Украйна хвърлиха пазарите в суматоха.

По-късно през днешния ден долната камара на съветския парламент ще разиска номинацията на Елвира Набиулина за нов мандат като шеф на Руската централна банка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР