Продължаваме промяната няма да се коалира предизборно с Демократична България.

...
Продължаваме промяната няма да се коалира предизборно с Демократична България.
Коментари Харесай

Стоян Михалев пред ФАКТИ: Някъде някой в Банкя доволно потрива ръце, че ПП и ДБ няма да са заедно на изборите

„ Продължаваме промяната " няма да се коалира предизборно с " Демократична България ". Това към този момент несъмнено. Но какви процеси текат в дясното политическо пространство и кой по какъв начин се нарежда. Пред ФАКТИ приказва Стоян Михалев от ДСБ.

- Г-н Михалев, ясно е, че " Продължаваме промяната " няма да се коалира предизборно с " Демократична България ". Как гледате на това?
- Това е право на избор на „ Продължаваме промяната “. От „ Демократична България “ бяхме поредни и още на предните избори, през ноември предходната година, ние също им предложихме да се явим дружно. Ние доста добре отчитаме какъв е капацитетът от това да бъдем обединени преди вота и какво значение би имало това да получим първия мандат.

- Когато отправихте предлагането си, очевидно сте имали социология. Какво показваше тя?
- Когато сме обединени, имаме над 26%. Това сигурно значи връчване на първи мандат за сформиране на кабинет.

- Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев пък сподели, че съгласно тях е все едно дали ще се съберете преди или след изборите?
- Чисто механически не е по този начин. Няма по какъв начин, просто. Мандатът се дава на първия. Много по-малък е шансът е някой от нас да вземе първия мандат самичък.

- Друг претекст е, че ще трябваше да определяте общи листи, а това можеше да се окаже проблем?
- Това постоянно е проблем, когато се приготвят обединения. Това е по този начин. Но за мен това не е мотив, който би трябвало да сложи под опасност опцията да се сътвори кабинет, който в този сложен миг да поеме кормилото и да води курса на страната.

- За кого е добре това, че Политическа партия и Демократична България няма да са дружно на вота?
- Усещам по какъв начин някъде някой в Банкя предостатъчно потрива ръце от тази обстановка, че Политическа партия и Демократична България няма да са дружно на изборите. Но обстоятелствата са такива и тематиката е завършена.

- Очаква се Народното събрание след изборите на 2 октомври да бъде доста фрагментиран и да влязат повече партии. Това до какво ще доведе…
- Избирателите вземат решение какъв брой партии ще влязат. Така че нещата няма по какъв начин да ги определим в този момент. Ние дадохме в последния парламент индикации, че най-добре е да не се стига до вид нови избори имено и по причина, че обстановката може да е доста усложнена. Това бе една наша отговорност към българските жители. Искахме да се сътвори ръководство в границите на предишния парламент. И тази тематика е завършена, тъй че съгласно събитията ще би трябвало да създадем оптималното, което зависи от нас, в идващия парламент.

- Кирил Петков и Асен Василев натъртват във всяко свое изявление, че им трябват 121 депутати. Обозримо ли е?
- Не съм гадателка, с цел да кажа. Това може да е общо предпочитание да съберем такова количество депутати, с цел да може да се сътвори ръководство. Но каква ще е действителността, ще разберем след към месец.

- Няколко партии се борят за гласоподаватели в дясното политическо пространство. За кого това е добре и за кого не…
- Вижте, това някак става все по-условно в България, за жалост. Очевидно е, че повече партии играят доста по-центриски. Ето, да вземем за пример, един ГЕРБ. Те постоянно се афишират за десни, само че те извършват прокремълски задания, в случай че им погледнем делата в последните 12 години. Това единствено демонстрира, че е едно това, с което се заявяваш пред гласоподавателите, а напълно друго е какво правиш на каузи. Спомняме си една камара социалистически оферти, които правеха, до момента в който бяха на власт. Визирам, че направиха Държавна петролна компания, приказваха за държавни пазари и така нататък Само текезесета не предложиха отново да се отворят. Говоря за всевъзможни неща, които са свързани с предишното и те не излъчват нищо дясно в този смисъл.

- Но социологията им дава водещо място на изборите и положителни резултати…
- Това е по този начин. Но ние би трябвало да знаем следното - те са управлявали толкоз години и са създавали партийни хранилки, разпределяли са остатъци на държавния бюджет и са ги давали на техни компании, и по този начин са основали и войска от удовлетворени обслужващи. Това се изплаща след това тъкмо през изборния механизъм.
В момента България се намира в извънредно сложен миг, тъй като през енергийни зависимости се пробва да бъде пренасочен курсът на страната и за следващ път да се обслужва кремълският интерес. И тъкмо тук е ролята да се сътвори такова ръководство, което да спре тези интензивности. За страдание, до момента в който има поредност от служебни кабинети, в резултат на цикъл от избори, това ще е мъчно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР