Продължаваме промяната – Демократична България“ водят 1% пред ГЕРБ, Левицата!“

...
Продължаваме промяната – Демократична България“ водят 1% пред ГЕРБ, Левицата!“
Коментари Харесай

10 дни преди вота: ПП бие ГЕРБ, Стефан Янев изпада

„ Продължаваме промяната – Демократична България “ водят 1% пред ГЕРБ, „ Левицата! “ евентуално влиза, сочат резултатите от последното социологическо изследване на Центъра за разбори и маркетинг.

Изследването е извършено в интервала 16-19 март 2023 година, две седмици преди парламентарните избори за народни представители на 2 април. Социологическото проучване е извършено измежду 1021 пълнолетни жители на България. 1% от всички интервюирани подхожда на 54 000 души. Участниците са били интервюирани лице в лице.

Проучването е извършено по лична поръчка, посочи шефът на Центъра за разбори и маркетинг Юлий Павлов по време на конференция в Българска телеграфна агенция.

Ако тази седмица се проведат предварителни избори и на тях се явят следните партии и обединения, за кого смятате да гласувате?

Според проучването на Центъра за разбори и маркетинг, в случай че изборите бяха през днешния ден, шест партии щяха да влязат в Народното събрание. Обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) получават 25,7%, ГЕРБ-СДС – 24,7%, Движение за права и свободи – 13,8%, „ Възраждане “ са с 12,5%, Българска социалистическа партия събират 8,1%, а „ Левицата! “ – имат тъкмо 4%.

Според Юлий Павлов „ ИТН “ и „ Български напредък “ нямат късмет да получат посланичество в 49-ото Народно заседание.

Реклама

„ Можем да кажем, че към този момент няма политик с позитивен рейтинг “, съобщи Павлов.

Според проучването изборната интензивност на идните избори ще е сходна с тази на предхоните. 42,1% от запитаните дали ще гласоподават споделят: „ Да, ще гласоподавам и съм решил за кого “, 16% – „ Ще гласоподавам, само че не съм решил за кого “, 17,9% дават отговор: „ не съм решил дали да гласоподавам “, 20,3% са безапелационни и дават отговор: „ няма да гласоподавам “, а 3,7% не дават отговор.

Запитани по какъв начин се оправя служебното държавно управление с ръководството на страната 31,4% от интервюираните споделят „ по-скоро сполучливо “, 52,6% „ по-скоро несполучливо “, а 16% не дават отговор.

„ Политиците, без значение кой по какъв начин гласоподава, или не могат да се схванат за държавно управление, или вършат държавно управление за 5-6 месеца и хората основателно се питат за какво въобще да гласоподават. Шири се към този момент приказка, че и след тези избори те няма да се схванат и ще чакат локалните избори. Дали гласоподавателите мислят като политиците – ще забележим по-нататък “, съобщи Юлий Павлов.

По думите му и при гласоподаване с хартия, и с машина, могат да се фалшифицират резултатите. „ Но прави ли се? В огромен мащаб не и това е елементарно проверяемо “, означи той и добави, че доказателство за това е, че резултатите от екзитполовете на социологическите организации са доста близки до тези на Централната изборна комисия (ЦИК).

На въпрос би трябвало ли новият парламент да излъчи постоянно държавно управление 61,2% от интервюираните споделят „ да, даже с цената на огромни взаимни отстъпки “, а 25% споделят „ не, и в случай че би трябвало да се минават така наречен „ червени линии “, които партиите си слагат – тогава по-добре отново служебно държавно управление и нови избори “, а 3,8% не са поискали да отговорят.

А на въпрос ще успее ли новият парламент да излъчи постоянно държавно управление близо половината интервюирани (48,2%) дават отговор „ по-скоро не “, 31,7 споделят „ по-скоро да “, а 20,1% избират отговор „ не мога да преценява “.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР