Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще разговарят с всички

...
Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще разговарят с всички
Коментари Харесай

Разбита команда: ПП търси помощ от Слави и Копейкин за пипане на Конституцията, БСП отказа

„ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) ще беседват с всички политически сили за измененията в Конституцията, без значение от отхвърли на Българска социалистическа партия да водят такива диалози.

Още тази седмица те възнамеряват да беседват с партията на Слави Трифонов „ ИТН “ (ИТН) и „ Възраждане “ с убеждението, че „ не може да бъде политически оцветена Конституцията “. Това стана ясно от думите на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков в коридорите на Народното събрание.

Той уточни, че на идващ стадий още веднъж ще се опитат да беседват с Българска социалистическа партия, макар че социалистите към този момент отклониха първата покана за среща.

„ Продължаваме промяната “ са съгласни с ветото на президента Румен Радев, който върна измененията в правосъдния закон, предвиждащи отделянето на Националната следствена работа от прокуратурата, стана ясно от думите на Кирил Петков, написа Медиапул.

Според него в правосъдния закон има даже противоконституционен текст, по тази причина се постанова деликатно наново разискване.

„ За ветото – това, което ние ще призовем, че методът, по който такива основополагащи промени би трябвало да се случат, би трябвало да се случат по точния ред, изпълнявайки правилника, с полемика. Не може просто доста бързо, сред първо и второ четене, да се вършат такива големи промени. Така че, ние ще призовем другите партии в този момент, като имаме това несъгласие, да минем през цялостния развой “, разяснява Кирил Петков.

По думите му има една противоконституционна мярка в закона, върнат от президента, и тя е за дисциплинарното наказване на магистрати, които не могат да работят своята специалност за две години.

„ Според нас това не е вярно, тъй че има корекции, които би трябвало да се създадат. Трябва да се извършва правилникът на Народно събрание тъкмо и да имаме една по-широка полемика за такава основополагаща смяна “, сподели Петков.

По мотив консултациите с партиите по конституционните промени Петков уточни, че са отправили поканата към Българска социалистическа партия, тъй като за тях „ конституционната смяна би трябвало да събере оптимално огромно болшинство “.

Реклама

„ Това, което ние ще създадем в диалозите, като стартираме към този момент експертно, отново ще ги каним, тъй като съгласно нас Конституцията би трябвало да има оптималната социална поддръжка и всички партии, които могат да застанат зад нея, да бъдат част от тази смяна “, сподели Петков.

„ От нашата коалиция взехме решение, че ще поканим за сходни диалози и Има Такъв Народ, и „ Възраждане “, всички партии. Просто имаме вяра, че когато става дума за Конституцията, всички партии би трябвало да бъдат част от този диалог “, съобщи Петков. Проектът за промени в главния закон ще бъде безусловно подготвен другата седмица, добави той.

Кирил Петков сподели още, че към момента дискутират с конституционалисти за ролята на основния прокурор – дали напълно да се отстрани длъжността му, или тотално да се орежат пълномощията му.

„ И се следи в този момент с конституционалистите да се види дали унищожаване, или голямо орязване. В този миг мислим, че премахването на основния прокурор като служба е най-хубавата стъпка “, счита съпредседателят на Политическа партия. По мотив позицията на Демократична България, че няма да се върви към напълно унищожаване на фигурата на основния прокурор, а единствено към съкращаване на пълномощия, той сподели, че „ концепцията е една и съща – тези големи пълномощия да не бъдат повече по този начин “.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи в коридорите на Народното събрание, че няма да взе участие в диалозите на ПП-ДБ за конституционно болшинство. Покана е била получена от съпредседателите на дясното обединяване Кирил Петков и Христо Иванов за събиране на конституционно болшинство от 180 гласа.

Нинова обаче съобщи, че решението на груповите органи на столетницата е да не вземат участие в диалозите. И изрази подозрение, че „ този кабинет има потенциала да направи такава сериозна смяна “.

Вчера Христо Иванов сподели, че са в ход съвещания с всички парламентарни групи. Срещите обаче са с всекидневен темперамент и са закрити за публицисти. Той изясни неразбираемо, че една от концепциите за промени в Конституцията е не да се отстрани напълно фигурата на основния прокурор, а единствено да бъде „ обезсилена “.

В петък пък депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски съобщи, че е приказвал с Христо Иванов за опцията да се заличи фигурата на основния прокурор от главния закон.

Витиеватото обяснение на Иванов през вчерашния ден обаче даде на Нинова мотив да нападне ПП-ДБ: „ Това Народно заседание е раздробено. Дори ръководещото болшинство не е единно по тази тематика. Важни решения се вземат с плаващи болшинства. Всеки хвърля хрумвания за промени в Конституцията, които в някои случаи се изключват една друга “. И продължи с това, че ПП-ДБ обществено си сменят мнението – „ от това да няма основен прокурор в Конституцията до това да я има тази фигура, само че с лимитирани пълномощия “.

Нинова съобщи още, че когато в конституционната комисия бъде импортиран план, тогава Българска социалистическа партия ще се произнесат по всеки текст и ще насочат своите оферти. До тогава обаче столетницата няма да разисква концепциите си с останалите парламентарни групи, а ще организира свои съвещания със експерти по конституционно право.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР