Продажбите на въглища намаляват с 37.6% до 216.7 млн. лв.

...
Продажбите на въглища намаляват с 37.6% до 216.7 млн. лв.
Коментари Харесай

Мини Марица-изток - от печалба до загуба от 51.4 млн. лв. само за година

Продажбите на въглища понижават с 37.6% до 216.7 млн. лева през първото полугодие. Общият размер на пасивите спада, най-забележимо - при пенсионните и други отговорности към личния състав. Външните услуги са орязани, само че разноските за личния състав порастват с 16.6%.
Значително утежняване на финансите има в държавните " Мини Марица-изток ". Компанията, която експлоатира най-голямото находище на лигнитни въглища в България, е изправена пред съществено предизвикателство, а вероятността за в допълнение утежняване на финансовото й положение до края на годината е съвсем обезпечена. За първото полугодие загубата на мините е колосална - 51.4 млн. лева, демонстрира финансовият доклад на компанията за второто тримесечие.

Значителен спад има и в приходите на " Мини Марица-изток " поради срутва в продажбата на въглищата. Все отново общият размер на пасивите понижава до 317.7 млн. лева при 364.3 млн. лева година по-рано, като намаляване има и при настоящите, и при нетекущите пасиви. Най-значително понижават пенсионните и други отговорности към личния състав, които към този момент са 49.5 млн. лева при 71.9 млн. лева за същия интервал на м.г., демонстрира още докладът.

Загубата на " Мини Марица-изток " е предстояща, само че все пак тревожна - продукцията на сдружението се осъществя главно на вътрешния пазар и то работи с стеснен брой клиенти, измежду които държавния Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", който през м.г. получи късмет за извънредно натоварване на мощностите и надлежно усили поръчките си за въглища с над 60%.
Реклама

От началото на 2023 година обаче обстановката внезапно се промени и приходите, облагата и продажбите на държавния Топлоелектрическа централа се сринаха с до 60%, а това директно се е отрази и на " Мини Марица-изток ". Изключение за мините прави само сръбската " Виром ", към която по контракт от 2022 година компанията изнася въглища, освен това към този момент на по-висока от в началото контрактуваната цена. Приходите - съвсем на половина За първите шест месеца на годината " Мини Марица-изток " осъществя общи доходи от активността в размер на 242 млн. лева, което с 40.4% по-малко по отношение на същия интервал на м.г., когато те са били 406.5 млн. лева Конкретно - приходите от контракти с клиенти се топят до 232.8 млн. лева (при 366 млн. лева за същия интервал на 2022 г.).

При неналичието на покупко-продажби разумно понижава и добивът - в границите на полугодието в мините са добити 10.2 млн. т въглища при 17.6 млн. т година по-рано. Към сътрудниците в страната мините са продавали въглища на цена от 87.35/тон условно гориво, като тя е контролирана от страната. Цената, на която мините са продавали въглища по единствения си чуждестранен контракт обаче е била друга.

През лятото на м.г. " Мини Марица-изток " със период 30 април 2023 година, като до тогава компанията е продавала на сърбите въглища на цена от 96.09 лева./ТУГ. На втори май т.г. с в допълнение съглашение договорът с " Виром " е бил продължен до 30.04.2024 година, като е била реализирана по-висока продажна цена - 111.01 лева./ТУГ, излиза наяве още от доклада. Контрактът със сърбите е значим тъй като посредством него мините за първи път изнасят въглища отвън Маришкия комплекс, което е късмет за постигането по-големи доходи от продажби на цена, друга от контролираната. Заплатите са обезпечени Общите разноски на компанията понижават с 18.45% до 299.3 млн. лева, излиза наяве от доклада. Заради понижения размер работа разноските за материали са намалели до 99 млн. лева (с 24.2% по-малко по отношение на същия интервал на м.г.). Тук главно перо за мините е електрическата енергия, която задвижва багерите.
Реклама
Отчетено е и понижение на така наречен външни разноски, които за първото полугодие към този момент са 16.9 млн. лева при 21.4 млн. лева, или разлика от към 20.8%. Това е похвално, защото през годините точно по това перо забележителна част от държавните сдружения прикриваха непотребни и противоречиви разноски. В графата " външни разноски " постоянно влизат разнообразни съвещания, реклама, превоз, защита, пощенски разноски и други

Впечатление прави и друго - до момента в който разноските за външни услуги понижават, то тези за хонорари порастват. Общо разноските за личния състав се усилват с 16.6% до 158.9 млн. лева, а съответно графата за хонорари нараства с 21.85% до 125.4 млн. лева при 102.9 млн. лева за същия интервал на м.г.

Въпреки проектите за ограничение на въглищната енергетика и очевидната неспособност секторът да се конкурира на пазарен принцип не се вижда симптом на промени. Дори в противен случай - средносписъчният брой на личния състав в " Мини Марица-изток " е 6854, което е с 56 души повече спрямо първото полугодие на 2022 година
Свързани публикации Въглищната промяна в Стара Загора, Перник и Кюстендил не върви даже на хартия 18 август 2023, 07:00 България прави опит да избави 1.3 милиарда евро за въглищния преход 9 август 2023, 21:30 Нов проект за ТЕЦ-овете: Без " Бобов дол " и " Брикел ", с 30% по-малко " Марица-изток " 13 юли 2023, 16:18 Къде се изпари милиардната облага на БЕХ 27 юни 2023, 16:12
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР