Прочутата режисьорка Агнешка Холанд е отличена със специалния приз ФИПРЕССИ

...
Прочутата режисьорка Агнешка Холанд е отличена със специалния приз ФИПРЕССИ
Коментари Харесай

Агнешка Холанд със специален приз на София Филм Фест

Прочутата режисьорка Агнешка Холанд е отличена със специфичния приз " ФИПРЕССИ 94 Платиниум " на 24-ия София филм фест.

„ Шарлатан “, най-новият филм на Холанд, ще бъде показан в София на специфичната Гала прожекция на ФИПРЕССИ на 3 октомври от 18 ч. в Дома на киното, написа offnews.bg.

Специалната премия " ФИПРЕССИ 94 Платиниум " е изпратена в дома на Агнешка Холанд в Полша заради пандемията от ковид. Призът се връчва от интернационалната федерация на филмовите критици.

На 1 октомври ще има онлайн диалог сред Агнешка Холанд и полския киновед Барбара Холендер, който ще бъде излъчен онлайн в обществените мрежи. Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер и шефът на София филм фест Стефан Китанов ще приветстват онлайн носителката на специфичния приз.

В основата на сюжета на новия филм на режисьорката са действителни събития - един мъж с изключителни качества е заставен да се преценява с действителността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. Холанд още веднъж се обръща към историята, с цел да напомня на поколенията грешките, през които е минало човечеството, и изводите, които постоянно пропущаме да направим… Сценарият на кино лентата е дело на Марек Епщайн, а основните функции са поверени на Иван Троян, Йоаким Пол Асбок, Ян Влашак, Яна Квантикова и други

Агнешка Холанд е родена на 28 ноември 1948 година във Варшава. Завършва кинорежисура в фамозната кино академия FAMU в Прага. Кариерата ù в киното стартира с асистент-режисьорска позиция при Кшищоф Зануси - след това Анджей Вайда става неин наставник.

Холанд написа няколко сюжета дружно с Вайда, които той снима – „ Без упойка” (1978), „ Дантон” (1983), „ Корчак” (1990). Нейните режисьорски произведения се одобряват с аплодисменти от публиката и експертите на най-престижните интернационалните кино конгреси – премия на ФИПРЕССИ за „ Провинциални актьори” през 1979 в Кан, номинация за „ Златна мечка” за „ Треска. Историята на един снаряд” през 1981 в Берлин, номинация за „ Златен лъв” за „ Джули си отива у дома” през 2002 във Венеция.

Агнешка Холанд е номинирана за „ Оскар” за сюжета си на „ Европа, Европа” (1990), както и за „ Златен глобус” за най-хубав чуждоезичен филм „ В мрака” (2012). През 2017 тя получава Наградата на София за изключителния си принос в изкуството на киното, а през 2019 година показа кино лентата си „ Мистър Джоунс “ като част от Фокус „ Полша “ на 23-ия София филм фест.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР