Проблемът не е в стандарта на живот в последните години.

...
Проблемът не е в стандарта на живот в последните години.
Коментари Харесай

За какво харчи българинът най-много?

Проблемът не е в стандарта на живот в последните години. Но ние започнахме от доста неприятно място, разликата все още с европейските страни понижава. Това съобщи финансистът Николай Василев в утринния блок на БТВ.

Според изследване на Национален статистически институт разноските за храна и безалкохолни питиета през предходната година са в размер на 1714 лв. приблизително на разположение от домакинство, или с 9,0% повече по отношение на 2017-а. Увеличила се е потреблението на плодове, кисело мляко, месо и газирани питиета. Отчита се спад на потреблението на плодове и самун. Според статистиката харчим с 3 % повече за сметки и обзавеждане - 1 071 лева, 62,6 % от хората имат домакински компютър.

"Харчим по-малко за храна, както вършат и богатите страни. Бавно се модернизират жилищата, хубавото е, че всяко едно потомство ще живее по-добре и по-градски ", разкри още той.

"Инфлацията през март е 3.6 %. Инфлацията през 2009 година е била 19 %. Това е десетилетието с най-ниска инфлация. В България поради съществуването на валутен ръб, инфлацията е скромна. Дефлацията обаче води до различен вид финансова рецесия. Нормално или дребна инфлация е нещо позитивно. Заплатите са се вдигнали с 30 % през последните 3-4 години ", добави финансистът.

"Въпросът за Шенген и еврозоната е политически и зависи от това, дали ни желаят или не. България още не е подала заявление за еврозоната ", приключи Николай Василев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР