Призивите на някои „демократични лидери“ десните хора да гласуват с

...
Призивите на някои „демократични лидери“ десните хора да гласуват с
Коментари Харесай

Муравей Радев: БСП все по-реално се връща към болшевишките си корени

Призивите на някои „ демократични водачи “ десните хора да гласоподават с „ омерзение “ за Българска социалистическа партия единствено и единствено, с цел да съборят ГЕРБ от власт ме отвращават. Резултатите от евроизборите могат да се отразят пагубно на стопанската система ни.

Това сподели някогашният финансов министър Муравей Радев, който даде изявление за сътрудниците от faktor.bg.

- Господин Радев, от дълго време излязохте от политиката и спряхте да говорите на политически тематики. Години наред, коментирахте единствено стопански и финансови въпроси. Тези дни обаче се произнесохте за идните евроизбори. Да чакаме ли завръщането ви в политиката?

- Ако имате поради дейния политически живот – не. Разбира се, че не. Петнадесет години по върховете на кипящия политически пейзаж са повече от задоволителни. От ежедневния, елементарен политически живот обаче аз в никакъв случай не съм излизал. Защото съм постоянен член на Българския демократически конгрес – партия, на която съм един от учредителите през 1990 година и съм бил два мандата неин ръководител. И когато тази партия неотдавна подписа съглашение с ГЕРБ за политическо съдействие за евроизборите и в по-далечен проект, аз се почувствах задължен да изразя мнение. Подкрепих това решение тъй като мисля, че е вярно и потребно за страната.

- Защо мислите, че е вярна и потребна тази поддръжка?

- Правилно е, тъй като позициите на ГЕРБ по евроатлантическата принадлежност на България, по приемането ни в Европейския банков съюз и предверието на Еврозоната – ЕРМ 2, по метода на одобряване мястото и ролята на страната ни в Европейски Съюз, по бъдещото развиване и усъвършенстване на този съюз, както и по доста други значими въпроси са доста близки до тези на Българския демократически конгрес (БДФ).

Полезно за страната е, тъй като може да попречи на Българската социалистическа партия да завоюва тези избори, да попречи на претенциите й за взимане на властта непременно, даже посредством дестабилизация на страната по познатия комунистически сюжет.

- Българска социалистическа партия и нейният водач Корнелия Нинова обаче считат, че ръководството им е неизбежно тъй като ще унищожи „ статуквото “ и ще тласне България към нови обществени хоризонти, което ще се реализира с нова визия и със усилване ролята на страната в стопанската система?

- Ако Българска социалистическа партия беше естествена социалдемократическа партия от европейски вид, може би тези красиви планове щяха да звучат по-убедително. За жал, обаче Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова все по-отчетливо се отдалечава от европейската социалдемокрация и все по-реално се връща към болшевишките си корени. Примери безчет. Колкото до разрушение на статуквото – да, майстори са. Разрушението е тяхната буря. Особено в случай че изпълнят заканата си да вкарат повече страна в стопанската система. Управлението на страна обаче е нещо по-различно от разрушението. Колкото пъти се опитваха да ръководят, толкоз пъти се провалиха. Провали с тежки национални последствия. Успяваха само в разрушението.

Първо при Луканов, когато вкараха купонна система за стоките от първа нужда и режим на електрическата енергия. Помним – два часа ярко, три часа мрачно. Похарчиха парите и оповестиха обществен държавен банкрут. Спряха заплащанията по външния дълг - оповестиха мораториум на обслужването му и хвърлиха страната в невиждана интернационална изолираност.

После при Виденов. Въведоха държавно контролирани цени на множеството артикули и услуги и унищожиха пазарната конкуренция. В резултат на това стоките изчезнаха от пазара, развихри се далавера и цените потеглиха нагоре. Поставиха банковата система под цялостен партиен надзор и принудиха държавните банки да раздават необезпечени заеми на нерентабилните, софтуерно изостанали и неконкурентноспособни държавни предприятия, произвеждащи най-вече загуби. После с няколко квази стопански способа трансферира насъбраните големи отговорности на гърба на страната. Стигна се до там, че в страната на парадокса, икономическият министър обществено прикани държавните предприятия да не връщат заемите си към държавните банки, тъй като видите ли и едните и другите били държавни. Естествената последица беше огромна банкова рецесия и банкрут на 16 банки в които потънаха спестяванията на хората и оборотните средства на хиляди компании, множеството от които също банкрутираха. Когато свършиха парите в банките, държавното управление на социалистите с стопански вице министър председател Румен Гечев (днешен претендент евродепутат) посегна и на бюджета. Пусна машината за пари, напечата си толкоз, колкото му трябваха, посредством няколко актуализации на бюджета ги изсипа в агонизиращата стопанска система и...неудържим растеж на инфлацията, галопираща хиперинфлация, тотално обезценяване на националната валута. Заплатите и пенсиите паднаха до 4 – 5 $, цените на стоките и продуктите от сутринта до вечерта се увеличаваха по няколко пъти. Масово обедняване и голямо неодобрение. На финала, рецесия четири в едно. Банковата рецесия докара до икономическа рецесия, те двете предизвикаха обществена рецесия, а трите дружно – политическа рецесия. В резултат – тотална поредна национална злополука.

После при Станишев. На фона на наближаваща българските граници международна финансова рецесия държавното управление на Българска социалистическа партия, вместо да вземе ограничения и да заложи постоянни антикризисни буфери в бюджета и подобаващи организационно – административни ограничения за минимизиране на негативните последствия от рецесията, то направи тъкмо противоположното. Вместо буфери – харчене като за последно. Вместо ограничения - голи приказки, че рецесия в България няма да има, тъй като била външна. Накрая, на правилото „ след мен и потоп “ пое с нормативни актове редица увеличени бъдещи заплащания, с които в действителност минира ръководството на идващото държавно управление (първото държавно управление на ГЕРБ) и натика страната в окото на бурята без избавителна жилетка.

После при Орешарски. Управление напук. Огромно неодобрение, продължителни всеобщи митинги и банкрут на КТБ. Не си мръднаха пръста да спасят банката, а можеха. Поради което популацията, институциите и бизнесът изгубиха четири милиарда лв..

Такива рецесии се случваха до момента при всяко ръководство на Българска социалистическа партия. Как да повярваме на другарката Нинова, че този път под нейно управления ще се случи нещо друго. След като още веднъж желае да вкара страната в стопанската система и за стопански гуро има Румен Гечев, печално известният вицепремиер на Жан Виденовото държавно управление. И тъй като болшевизиращата се Българска социалистическа партия очевидно не схваща, че правейки непрестанно едно и също нещо, няма по какъв начин да получи друг резултат на изхода, мисля, че ще бъде извънредно рискова, в случай че пристигна на власт. Опасна за страната, за стопанската система и за хората. Ако желаеме да избегнем следващата злополука, просто не трябва да позволяваме социалистите да ни ръководят. Поне до момента в който трайно не се социалдемократизират.

- Вече няколко десни обединения се причислиха към ГЕРБ. Сега и БДФ го стори. Не мислите ли, че тази поддръжка лишава коалиция Демократична България от десни гласоподаватели и понижава шансът й да прескочи изборната преграда?

- Добър въпрос. И значим. Десните гласоподаватели – по този начин наречената Градска десница, останаха без парламентарно посланичество на последните избори и не престават да го изживяват мъчително. Вината за това е напълно на управленията на няколко партии от някогашния Реформаторски блок, които не оцениха действително предизборната конюнктура. Проявиха политическо късогледство, демонстрираха глупава самоувереност и самодостатъчност, постъпиха наивно и безконтролно. Явиха се на изборите поотделно и заедно останаха отвън Народното събрание. Парадоксално, само че същите хора през днешния ден още веднъж желаят дясното доверие. Формираха коалиция „ Демократична България “ от три партии – „ Демократи за мощна България “ (ДСБ), „ ДА – България “ и „ Зелените “. Големият въпрос е - приема ли десния гласоподавател тази коалиция за своя. Припознава ли я за дясна? Според мен, една не дребна част от дясното общество не приема за задоволителен лозунгът „ Правова страна и господство на закона “, който прочее се споделя и от всички останали политически сили.

Десният човек желае да се убеди в дясната същина на партията, за която ще гласоподава. В този смисъл, дясна ли е коалиция „ Демократична България “? Ако се проучват съставните й елементи, подозренията се ускоряват. „ ДСБ “ – твърди се, че предходният й ръководител Радан Кънев (днешен зам. ръководител и лидер на листата) преди време е изтървал репликата „ Че кой е споделил, че аз съм десен “, а вторият в листата Стефан Тафров, обществено съобщи, че в случай че влезе в Европарламента няма да се причисли към групата на Европейската национална партия. Нека незабавно да кажа, че в ДСБ има доста десни хора, огромна част от които са ми другари. Моите почитания към тях, само че държанието на някои от водачите им е меко казано притеснително. „ ДА България “ – втората съставна част. Лидерът й Христо Иванов, няма по какъв начин да мине за десен, а партията му е по-скоро лява в сравнение с дясна. С прочут компромис – може би неутрална. Третата съставна част – „ Зелените “. Тук към този момент и компромисът не оказва помощ, тъй като си е потвърдено лява партия. В последна сметка сборът от трите партии никога не може да бъде избран като достоверна дясна коалиция. Което ще накара доста типично десни гласоподаватели да си останат в къщи в деня на изборите. Така, че отговорът на вашия въпрос е – не. Присъединяването на няколко несъмнено десни партии каквито са Съюз на демократичните сили, двете аграрни партии и БДФ към ГЕРБ, няма да отнеме гласовете на достоверно десни гласоподаватели от коалиция „ Демократична България “, тъй като те и без друго не биха дали своят вот за неидентифициран политически индивид. Вместо да останат в къщи, обаче те ще имат опцията да поддържат обединението на ГЕРБ и десните партии, като със своите гласове биха могли да допринесат за прекъсване на Българска социалистическа партия нашествието и за изстудяване на мераците й за ръководство на страната.

- Как се развива стопанската система ни и допустимо ли е резултатите от изборите за европарламент да й се отразят?

- Икономиката на България за в този момент се развива добре. Очаква се икономическият напредък да доближи 3.4% от брутния вътрешен артикул. Ама, бил дребен споделят някои леви икономисти. Вярно, не е като китайския, само че е по-висок от този на Съединени американски щати и е два пъти по-висок от приблизително европейския. Държавният бюджет се извършва в нормалните за последните години рамки – към края м. април т.г. вместо недостиг е регистриран остатък от 2.7 милиарда лева а данъчните доходи са с 1 милиард лева повече от същия интервал на предходната година. Държавният дълг е рекордно невисок и продължава да понижава. Фискалният запас е над 10 милиарда лева Работната заплата нараства т.г. с 8%, като растежът й в бюджетната сфера – обучение, опазване на здравето, обществени действия и така нататък е 10% (както и през последните няколко години). Безработицата е рекордно ниска – 4.6% доста под приблизително европейската. Банковата система и финансите на страната са постоянни и устойчиви. Пътната карта за влизане на България в Европейския банков съюз и в Предверието на Еврозоната – ЕРМ 2 се извършва в заложените периоди.

Такова е статуквото в стопанската система в този момент. И в случай че това е „ Статуквото “, което Българска социалистическа партия желае да унищожи, аз съм изрично срещу. Всички десни хора би трябвало да сме срещу. Защото българските социалисти с тяхната неувяхваща фантазия по държавната стопанска система са подготвени да причинят следващата национална злополука, стига да се доберат до властта. А пътят за властта им минава през идните избори за европарламент. Те самите обществено се заканват, че в случай че победят ГЕРБ даже единствено с един глас ще създадат всичко допустимо да провокират бързи предварителни избори. И с цел да го реализиран, ще употребяват богатия си боеприпас за дестабилизация на страната. В това са майстори. Информация, дезинформация, полуистини, откровени неистини, бойкот, обещания за удача и ново ярко бъдеще и така нататък и тъй наречените Всякакви начини ще приложат, стига да провокират дестабилизация и политическа рецесия. Само, че политическата неустойчивост води след себе си икономическа неустойчивост. В такива условия, стопанската система стопира. И чака. Което ни дърпа обратно и от днешните положителни стопански индикатори може да не остане нищо. Това ли желаеме? Можем ли още веднъж да си го причиним? На фона на всичко това, апелите на някои „ демократични водачи “ десните хора да гласоподават с „ омерзение “ за Българска социалистическа партия единствено и единствено да съборят ГЕРБ от власт ми идва прекалено много. Отвращава ме. Та не схващат ли тези доморасли „ десни “ демократи, че откакто наказаха десните гласоподаватели, като ги оставиха без парламентарно посланичество, в този момент се готвят да извършат още по-голямо изменничество, поднасяйки властта на Българска социалистическа партия. Или го схващат, само че по този начин им изнася. Щото, „ няма ляво, няма дясно “ както споделяха същите тези хора. И щото в последна сметка май „ не са това, което са “.

Отговорът на въпроса е „ Да “. Резултатите от евро изборите могат да се отразят пагубно на стопанската система ни.

- Предстои представянето на ваша книга. Ще ни кажете ли освен това за нея?

- Да, несъмнено. Книгата се споделя „ Прекършен живот “ и съдържа спомените на татко ми Георги Радев, който е прекарал 10 години от живота си в комунистическите лагери и затвори. В нея той споделя за ужасите, които е изживял там, за тъгите и изтезанията, на които са подложени политическите пандизчии, за зверствата и издевателствата на необразованите надзиратели – садисти, които с животинска устремност се опитвали да унищожат душевен и физически своите жертви. В тази книга, татко ми споделя и за живота си след пандиза, когато е бил обект на непрекъснати репресии и следене от страна на Държавна сигурност, която е изписала 9300 страници за него. По – огромната част от които, писани от негови другари, станали доносници на Държавна сигурност. И несъмнено за възторга и очакванията, които изживява след рухването на комунизма в България. Книгата, която дружно с щерка ми написахме, ще бъде показана публично от професор Калин Янакиев на 12.05. 2019 година (неделя) от 19 ч. в Централния боен клуб в гр. София – бул. „ Цар Освободител “ №7.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР