Притеснително малко хора са се ваксинирали, заяви проф. Тодор Кантарджиев

...
Притеснително малко хора са се ваксинирали, заяви проф. Тодор Кантарджиев
Коментари Харесай

Кантарджиев: Ваксинираните изкарват Делта като хрема

Притеснително малко хора са се ваксинирали, съобщи проф. Тодор Кантарджиев по Нова тв.

По думите му това значително се дължи и на антиваксърските изявления на мнозина. Най-важен е персоналният образец и персоналният контакт. От врата на врата, прикани сътрудниците си лекарите да изясняват на хората и сами да им дават образец по какъв начин са се ваксинирали и какъв брой значимо е това.

За последното денонощие са се ваксинирали 2700 души. " Преди към месец и половина в най-хубавия интервал на имунизацията имаше по 30 000 - 35 000 дневно. Ако се беше задържало, щеше да е по-добре, а те паднаха през работните дни на половина ", сподели той.

Проф. Кантарджиев направи паралел със страните, в които има високо имунизационно покритие. 

" Щамът Делта - индийския вид на ковид в Русия, докара до 31% увеличение на новите случаи предходната седмица по данни на СЗО. Има ли неимунизирано население, постоянно може да се получат такива ниши. Голяма част от ромското население, мобилните етнически групи, не са имунизирани у нас. Аз чакам връщането на хора, които работят в чужбина и то от страни, където има огромно разпространяване на нови разновидности на вируса. Новите разновидности не са толкоз рискови, тъй като имунизациите работят ", сподели проф. Кантарджиев.

Той изясни, че в случай че човек се е имунизирал с някоя от имунизациите, които се ползват в България, няма да се болести с английския вариант. От " Делта " разновидността може да се разболееш, само че леко - с хрема. Лошото е, че ще го предадеш на някой различен. Даже няма да го усетиш - ще помислиш, че е банална зараза. "

Проф. Кантарджиев добави какви ограничения да се вземат в този момент: " Хората може да се спокойни, да се събират на открито с другари по бирарии, заведения за хранене. Да си починат душевен. Най-важното е да се имунизират - няма какво да чакаш. " Астра Зенека " се сложи на 45 млн. души, 400 души са единствено с някакви проблеми с кръвосъсирването. 6 млн. са с " Джонсън ", 10 души от тях имат такива проблеми. "  

Най-много поучавам бабите и дядовците като мен да се имунизират, тъй като октомври няма да ни дадат да си виждаме внучетата. Възрастните и младите би трябвало да се имунизират, както и деца с хронични болести, податливи на инфекции. Ние бяхме единствената страна, в която имахме избор на ваксина и на време, в което да се имунизираме ", разясни проф. Кантарджиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР