Пристигайки в Банско за първи път, може да почувствате, че

...
Пристигайки в Банско за първи път, може да почувствате, че
Коментари Харесай

BBC за Банско: Неочакван нов център за дигитални номади от цял свят

Пристигайки в Банско за първи път, може да почувствате, че сте се пренесли в една по-обикновена ера. Щъркели гнездят по телеграфни стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълкови дървета по ъглите на улиците, а роми с конски каруци препускат по пътя. Над алените покриви, мраморните върхове на Пирин се издигат над покритите с борови гори скатове, надвисвайки над града и неговия ски курорт като разперени криле на приклекнал змей. С тези думи журналистът на BBC Алистър Гил стартира  статия, отдадена на югозападния български курортен град, представена от БТА*.

В един топъл летен ден повече от 700 бизнесмени и представители на свободни специалности препълниха кафенетата на Банско, до момента в който разнообразие от езици - от иврит до японски - изпълваше въздуха, споделя английският публицист.

Впечатленията, които той споделя, са от четвъртото издание на фестивала " Банско бродяга фест ", " трансформирал се от малко събитие в най-големия в света годишен празник на цифровия номадски живот ".

Едноседмичният фестивал включва десетки излъчени онлайн полемики, групови вечери и действия като празненства с лагерен огън и рафтинг, всички проведени от дребна " войска " от доброволци, разказва атмосферата на " Банско бродяга фест " журналистът от Би Би Си. Нарастващият брой на цифровите номади в Банско е най-видим по време на фестивала, само че това е единствено половината от историята, продължава Гил.

Според осведомителния портал Nomad List градът е " най-стабилно разрастващият се център за отдалечена работа " в света през последните пет години. От 2018 година до момента в това отношение Банско е повишен с 231 % -  повече, в сравнение с Варшава, Мадрид и Талин.

Това наподобява ненапълно извънредно: изследвания демонстрират, че цифровите номади нормално избират крайбрежните градове, островите и плажните дестинации. И по този начин, за какво от ден на ден хора се насочват към дребен планински курорт в България, пита английският публицист.

Историята стартира с Матиас Цайтлер - немски бизнесмен, който идва в Банско през 2016 година, до момента в който изследва места за основаване на споделени работни пространства. Той избира Банско, притеглен от естествената хубост на региона и неговите на практика преимущества: бърз безжичен интернет, налични разноски за живот и ниски налози.

" Дойдохме тук през лятото с няколко другари, наехме къща и взехме решение, че това може да е положително място за наша база ", споделя Цайтлер пред Би Би Си. През 2016 година той отваря първото споделено работно пространство в града, което бързо се разраства, а през 2020 година стартира самодейността " Банско бродяга фест ", 729-те билета за тазгодишното издание на която бяха изцяло разпродадени.

Банско към този момент всеки месец е дом на повече от 300 чиновници, работещи отдалечено, като броят на живеещите в града се усилва през ски сезона. Банско предлага и обилие от благоприятни условия за отдих навън - от пешеходен туризъм до колоездене и конна езда.

" Това, което в действителност отличава Банско, е какъв брой спокойна, отзивчива и гостоприемна е общността тук ",  споделя Камил Поаре, френски маркетинг управител, която идва в българския град дружно с половинката си от 2018 година " Припомняме си това всякога когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме още веднъж в обществения живот на Банско ", прибавя тя.

Разнообразието от обществени събития в града е удивително и включва уроци по салса, събирания за вечеря, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта, като доста от тях са отворени за всички искащи, без значение дали са цифрови номади или не.

" Жителите на Банско харесват тази интернационална атмосфера ", споделя заместник-кметът на общината Сашка Вучкова. Растящият брой задгранични и смесени фамилии в града – в това число украински бежанци – създава  мултикултурна атмосфера в учебните заведения. " Имаме един клас, в който има възпитаници от осем страни. Всички приказват български, някои не чак толкоз добре – само че те са деца, ще се научат ", изяснява Вучкова за английската медия.

Международната общественост в Банско включва мнозина занимаващи се с крипто активи, лайф коучове и уелнес гурута. Също по този начин не липсват и софтуерни разработчици, видеооператори, стендъп комици, дизайнери, учители по британски език, художници, преводачи и даже учени.

С увеличението на номадите в града в този момент в там към този момент има девет пространства за споделена работа, ръководени от четири компании, измежду които Coworking Bansko и Nestwork и Four Leaf CloverCoLive.

Някои номади толкоз се любуват на спокойния метод на живот в Банско, че пускат " корени " тук. Имотите са евтини за западните стандарти и макар че цените порастват, те остават налични – апартамент с една спалня коства 40 000 - 70 000 евро. Месечният наем също е относително на ниска цена, като сходен апартамент коства сред 300 и 500 евро.Според Ели Цонева, локален брокер на парцели в " Плюс Пропърти " (Plus Property), цифровите номади са страна при към 5 % от продажбите на жилища в Банско, а пазарът е доминиран от други задгранични вложители. " Тридесет % от купувачите на нашата организация са българи ", добавя тя пред BBC.

*Адаптацията на материала е на ИЛИЯН ЦВЕЙН, БТА
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР