Прищина/Ерусалим. Министерството на външните работи и диаспората на Косово съобщи

...
Прищина/Ерусалим. Министерството на външните работи и диаспората на Косово съобщи
Коментари Харесай

МВнР на Косово: Посолството в Ерусалим е отворено официално

Прищина/Ерусалим. Министерството на външните работи и диаспората на Косово заяви през днешния ден, че посолството на Косово в Ерусалим е публично намерено, в сходство със съглашението за взаимно признание с Израел, реализирано във Вашингтон на 4 септември предходната година, съобщи Македонската осведомителна организация (МИА) от Прищина, представена от скопския ефирен канал “ТВ 21 “

В изказване на косовското външно министерство се споделя, че по време на установяването на дипломатически връзки на 1 февруари тази година израелският външен министър Габриел Ашкенази е разкрил табелата на посолството на Република Косово в Ерусалим.

Поради неспособност да участват представители на Косово в Ерусалим поради пандемията, Министерството на външните работи разпореди на дипломат Инес Демири да сложи откритата от министър Ашкенази плоча, дружно с държавното знаме, на постройката на посолството на Косово в Йерусалим. Поставянето на плочата и държавното знаме отразява уговорката на държавното управление на Косово да извърши задължението си да откри дипломатическата си задача в Ерусалим, се споделя в изказването на косовското външно министерство.

Решението на публична Прищина да открие дипломатическа задача в Ерусалим, т.е. да признае този град за столица на еврейската страна, срещна остро неодобрение от Арабската лига, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и формален Брюксел.

Според съглашението от Вашингтон със Сърбия, реализирано посредством посредничеството на тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Израел призна независимостта на Косово и в подмяна Прищина се съгласи да отвори посолството си в Ерусалим. Така Косово стана първата страна с преобладаващо мюсюлманско население, която отвори посолство в този град.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР