Пришина. Парламентът на Косово не подкрепи резолюция, призоваваща косовското правителство

...
Пришина. Парламентът на Косово не подкрепи резолюция, призоваваща косовското правителство
Коментари Харесай

Радио „Свободна Европа“: Парламентът на Косово отхвърли резолюцията за изпълнение на Вашингтонския договор

Пришина. Парламентът на Косово не поддържа резолюция, призоваваща косовското държавно управление да извърши Вашингтонския контракт, реализиран на 4 септември 2020 година в Белия дом, оповестява македонската редакция на Радио „ Свободна Европа “ .

Резолюцията е препоръчана от опозиционния Демократичен съюз на Косово, само че депутатите от ръководещото Движение „ Самоопределение “ се въздържаха.

Резолюцията призоваваше държавното управление на Косово, водено от Албин Курти, да извърши този контракт и да изготви проект за деяние за неговото използване.

Двадесет и четири депутати гласоподаваха в поддръжка на резолюцията, само че 57 се въздържаха, най-вече представители на „ Самоопределение “.

Резолюциите на Народното събрание на Косово не са правно обвързващи.

Вашингтонският контракт беше подписан от тогавашния министър председател на Косово Абдула Хоти, през днешния ден член на Народното събрание от Демократичния съюз, и президента на Сърбия Александър Вучич в наличието на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Договорът за нормализиране на икономическите връзки планува Косово да се причисли към самодейността за „ мини Шенген “ или както е преименувана към този момент „ Отворени Балкани “, мораториум за кандидатстване на Прищина за участие в интернационалните организации и единодушието на Сърбия да се откаже от акцията за отдръпване на признаването на независимостта на Косово, също като и подготовка на предпроектно изследване за язовира „ Газивода “, което се простира на територията на Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР