Днес е Велика събота. На този ден е извършено погребението

...
Днес е Велика събота. На този ден е извършено погребението
Коментари Харесай

Велика събота е!

Днес е Велика събота. На този ден е осъществено погребението на Исус Христос от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината пъкъла.

Велика събота е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Денят е обвързван с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от дами, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е сложена стража.

Църквата популяризира Велика събота като " най-благословения седми ден ", тъй като това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете.

Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна черква се отслужва Василиева Света Литургия.

Велика събота се назовава още душна, тъй като тогава се върви на гроба на умряли близки.

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и самун за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Вечерта против неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с " Христос воскресе! ", а отговорът е - " Воистина воскресе! ".

На Велика събота се вършат последни мерки за празника. Почиства се къщата. Меси се великденската погача с алено яйце в средата и с по едно бяло, сурово, за всеки член от фамилията. 

По отношение на рестриктивните мерки, Великата събота е един от най-тежките дни на Великия пост. В този ден възбраните важат както за хранителни, по този начин и за човешки дейности.

Основните забрани на Велика събота (какво не може да се направи):

Никога не пийте алкохол

На първо място, в никакъв случай не пийте алкохол на Велика Събота. Този ден е заветен и се чества с религиозна зареждаща и почитателна атмосфера. Пиенето на алкохол може да докара до неразумни решения и дейности, които могат да нарушат свещеността на деня. Единствено се разрешава на тези от Вас, които са минали тежкият петъчен пост да употребяват до 1 чаша вино.

Без танци и музика

На второ място, не може да танцувате или пеете Велика Събота е ден за респект и успокоение. Не е най-подходящият миг за сходен вид прояви.

Без лов и лов на риба

Трето, неразрешено е ловуването и рибарството на Велика Събота. Това е ден на респект и поклонение към мъртвите и за грижа за дома и фамилията.

Забрана за градинарство и ръкоделие

На четвърто място, неразрешено е градинарството и ръкоделието на Велика Събота. Този ден е заветен и би трябвало да се посвети време на религиозните ритуали и традиции, както и на грижата за дома и околните. Затова е по-добре да се отсрочи градинарството и ръкоделието за различен ден.

Забрана за пране

На пето място, неразрешено е да перете облекла или вършите други усилени физически действия на Велика Събота, с изключение на главното разчистване на къщата. Този ден е ден за отдих и респект, а не за интензивно физическо натоварване.Разрешава се разчистване на къщата, тъй че да бъде в възпитан тип за посрещането на Великден, само че не прекалявайте с сходен вид действия – не са главната цел на Великденските празници

И още: Необходимо е да се въздържате от интимността със брачен партньор / съпруга;

Велика Събота е ден за респект и успокоение, който се чества с огромна религиозна зареждаща и почитателна атмосфера. Въпреки че има редица забрани, това не значи, че този ден не може да бъде изживян с почитание и обич към околните. Важно е да се пазят обичайните традиции и ритуали, както и да се споделят моменти на мира и респект към усопшите. Със спазването на възбраните и на традициите, Велика Събота може да стане един от най-вълнуващите и значими дни в годината.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР