Природният газ може да поевтинее доста повече от сега предвиденото

...
Природният газ може да поевтинее доста повече от сега предвиденото
Коментари Харесай

Газът може да поевтинее с над 40% от април

Природният газ може да поевтинее много повече от в този момент плануваното от " Булгаргаз " и от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) понижение на цената с 40,49 % от 1 април. Това стана ясно по време на публично разискване в комисията на цената на природния газ през април, следвайки новата формула за формиране на цената на синьото гориво, контрактувана с " Газпром " при започване на март. Причината за очертаващото се в допълнение събаряне на цената е в забележителния спад на цените на петролните артикули и деривати и на газовите тържища, маркирани в последните 20 дни. Това сигурно значи в допълнение понижение, означи изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отвърна, че регулаторът ще изиска от държавното сдружение настояща информация с данните към 31 март, с цел да вземе окончателното си решение за цената през идващия месец. Вчера цената на петрола вид Брент падна до 26,55 $ за барел, а на американския лек нефт - до 23,52 $ за барел. На природния газ сега цената се движи под 9 евро за мегаватчас. Разглежданата към този момент цена на газа за българския пазар е 26,21 лева./МВтч без Данък добавена стойност и други такси за транспорт и достъп. Иванов сподели, че към този момент не може да посочи датата на съвещанието за взимане на крайното решение за газовата цена поради събитията с ограниченията против ковид. Вероятно то ще е на 31 март, с цел да се прегледат спомагателните планове на " Булгаргаз ".

Регулаторът разиска обществено в излъчено онлайн съвещание и цените на електрическата и топлинната сила в следствие от понижението на цената на природния газ. По скайп се включиха шефовете на топлофикационните сдружения в София, Бургас и Перник, които споделиха, че одобряват препоръчаното понижение на цената на газа. За избраните от КЕВР цени на топлинната сила тримата шефове споделиха, че ги одобряват, само че шефът на столичното парно Александър Александров изрази терзания, че цената ще се сменя всеки месец. За топлинната сила се планува цената да се понижи с сред 8 и 25 на 100 в страната, а за тока да не се трансформира.

Аргументът на КЕВР да не понижава към този момент цената на електрическата сила, а да изчака новия регулаторен интервал от юли, е зародилите спомагателни разноски на Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) поради решение на енергийния министър от януари на контролирания пазар да стартира да продава държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Включването на въглищната централа на пазара за бита и дребния бизнес със сигурните цени ще натовари фонда с над 96 млн. в. спомагателни разноски. Според изчисленията на КЕВР сумата се равнява на спестяванията от възможното поевтиняване на електрическата енергия поради свалянето на цената на природния газ и съответното поевтиняване на тока, създаден по смесен метод от топлофикациите. Така целият резултат от поевтиняването на газа ще отиде в държавната въглищна централа, която и след непозволената финансова инжекция от 600 млн. лева остава на колосална загуба. Националният омбудсман Диана Ковачева се включи също по скайп в съвещанието и означи, че е срещу понижението в цената на природния газ, което освен това се обрисува да е по-голямо от в този момент дискутираното, да не се отрази в сметките на жителите за електрическа енергия.

Приспадат понижението от бъдещи сметки

Компенсациите за потребителите поради понижената със задна дата цена на съветския природен газ за България ще бъдат предоставени през сметките за парно на клиентите на топлофикациите и за газ на клиентите на газоснабдителните сдружения. Пари няма да се връщат, а ще се приспадат от идващите заплащания, до момента в който бъде изчерпана дължимата надвзета сума от всеки клиент. Това плануват законови ремонти, които в момента се съгласуват със заинтригуваните страни и в понеделник ще бъдат импортирани за разискване в Народното събрание, стана ясно от думите на ръководителя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов пред БНР. Парламентът към този момент анулира постоянните си сесии, само че при потребност ще има съвещания. " Стигнахме до извода, че ще би трябвало смяна в преходните разпореждания към Закона за енергетика, с цел да могат да бъдат обезщетени потребителите ", разяснява Николов.

По думите му откакто тя бъде призната, ще се дефинират цени на газа за всеки от последните осем месеца е на тяхна база ще има и нови цени на топлофикациите. След което ще бъде пресметната надвзетата сума от всеки от потребителите на природен газ и парно и тя ще бъде маркирана в обособен ред от фактурите им. След което от нея ще се приспадат идващите отговорности на клиента до изчерпването на компенсацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР