Припомняне на основните дати от управлението на Реджеп Тайип Ердоган,

...
Припомняне на основните дати от управлението на Реджеп Тайип Ердоган,
Коментари Харесай

Ключови дати по време на управлението на Ердоган

Припомняне на главните дати от ръководството на Реджеп Тайип Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развиването /ПСР/, която е на кормилото на властта в Турция от 2002 година, цели четвърта победа на общинските избори през днешния ден.

ПСР на власт

През 2002 година Партията на справедливостта и развиването /ПСР, ислямо-консервативна/, учредена взаимно от Реджеп Тайип Ердоган и Абдуллах Гюл, печели безапелационна победа на парламентарните избори, които бележат края на държавна неустойчивост. Победата на ПСР обаче безпокои средите, привързани към светските правила. През 2003 година Ердоган е назначен за министър председател.

През 2005 година ръководещите реализират започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, откакто са приели промени и са премахнали смъртното наказване. Но договарянията са в застой от години.

През август 2007 година Народното събрание избра за президент Абдуллах Гюл - първия ислямист, достигнал до президентския пост в световна Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк.

Протест на площад " Таксим "

На 31 май 2013 година силите на реда прогонват жестоко неколкостотин души, основали лагер, покрай площад " Таксим " в Истанбул, с цел да стачкуват против градоустройствен план.

В продължение на три седмици близо 2,5 милиона души показват, с цел да желаят оставката на Ердоган, упрекван в властнически уклон и предпочитание да " ислямизира " обществото.

Ердоган укрепва господството си

На 10 август 2014 година Ердоган е определен за държавен глава още на първия тур на президентските избори, които за първи път се организират посредством директно гласоподаване.

На парламентарните избори на 7 юни 2015 година ПСР се класира преди всичко, само че е лишена от безспорното си болшинство в Народното събрание.

Президентът Ердоган привиква нови избори на 1 ноември, извоювани безапелационно от ПСР.

Кюрдска въоръжена битка

През юли 2015 година Кюрдската работническа партия /ПКК/ и армията приключват нежно помирение и възобновяват въоръжените дейности /над 40 000 души са починали от 1984 година насам/.

Страната става цел на няколко смъртоносни атентата, за които са упрекнати или за които поемат отговорност кюрдските бунтовници или групировката " Ислямска страна " /ИД/.

Споразумение за мигрантите

В края на 2015 година се реализира доближаване сред Анкара и Европейски Съюз с помощта на рецесията с бежанците, които бягат от Сирия, защото Турция заема основна географска позиция.

През март 2016 година Анкара и Европейски Съюз подписват съглашение, което разрешава да се понижи доста броят на мигрантите, идващи в Европа.

Осуетен опит за прелом

В нощта на 15 против 16 юли 2016 година опит за прелом, осъществен от секта в армията, лишава живота на 250 души. Анкара упреква за него ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, живеещ в Съединени американски щати, който отхвърля всякаква връзка.

Безпрецедентни по мащаб чистки са ориентирани против последователи на Гюлен, а по-късно и против прокюрдското придвижване и медиите. Близо 55 000 души са задържани и над 140 000 - уволнени или краткотрайно отстранени от работа.

Намеса в Сирия

През август 2016 година Ердоган се сдобрява с съветския си сътрудник Владимир Путин след рецесия, последвала свалянето на съветски аероплан от Турция на сирийската граница в края на 2015 година

Турция подхваща сухопътна интервенция в Северна Сирия против ИД, само че и против Силите за отбрана на народа /СЗН/. Тази кюрдска милиция, съдружник на Вашингтон в битката против джихадистите, е обсъждана от Анкара като отклонение на ПКК.

През март 2018 година Турция завладява кюрдския анклав Африн /Северозападна Сирия/ след военна интервенция против СЗН.

Русия поддържа режима на Башар Асад, а Турция - бунтовническите групировки, които желаят да го смъкват от власт, само че двете страни си сътрудничат в този момент по сирийския проблем.

Ердоган е избран отново

На 24 юни 2018 година Ердоган завоюва президентските избори още на първия тур с 52,6 % от гласовете. Изборите бележат прекосяването, с помощта на конституционна корекция, от парламентарна към президентска система на ръководство, при която президентът концентрира в свои ръце цялата изпълнителна власт.

Общински избори

На 29 декември президентът Ердоган афишира кандидатурата на някогашния министър председател Бинали Йълдъръм за кметския пост в Истанбул на общинските избори.

" Ако загубим Истанбул, ние губим Турция ", декларира президентът, който е някогашен кмет на Истанбул, пред своята партия, съгласно някои източници. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР