Настояваме Европейската комисия да премахне или увеличи индивидуалния лимит до

...
Настояваме Европейската комисия да премахне или увеличи индивидуалния лимит до
Коментари Харесай

Министър Тахов: България настоява лимитът по "украинската помощ" да бъде премахнат или увеличен до 560 000 евро

Настояваме Европейската комисия да отстрани или усили самостоятелния предел до 560 000 евро на дружество в първичното селскостопанство произвеждане по Временната рамка за спешни и преходни държавни помощи. Това съобщи министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се организира в Люксембург. 
 
Той уточни, че настояването е взаимно на България и Румъния, подкрепено и от Полша. Министър Тахов изясни, че поради лимитите от подкрепяне са изключени забележителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийно произвеждане. По този метод те нямат опция да получат средства за покриване на нарастването на разноските за произвеждане на земеделска продукция. В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири страни.
 
Отново по предложение на страната ни се разиска настояването за удължение с 12 месеца срокът за разплащане по плановете от ПРСР 2014-2020 година " Земеделските производители не могат да изпълнят в период плановете си поради усложнения във веригите на доставка ", уточни Георги Тахов и добави, че през последните години секторът в Европа е сполетян от редица неподходящи събития, които са довели до огромна неустановеност.
 
Предложението е подкрепено от Чехия, Словакия, Румъния, Гърция, Литва и още девет страни. Делегацията на Хърватия осведоми Съвета за обилни вреди върху земеделските площи заради неподходящите метеорологични условия. От своя страна министър Тахов добави, че обстановката в България  е аналогична, като годишно се регистрират големи по мярка вреди. 
 
" Трябва да се прегледат всички благоприятни условия и принадлежности за намаляване на нездравословните последствия от сходни събития върху селскостопанския бранш ",каза още той. По думите му, би трябвало да се преразгледат изискванията за даване на поддръжка от Фонда за взаимност на Европейски Съюз.
 
По време на Съвета бе разисквана и тематиката за резистентен лов на риба в Европейски Съюз. В изявлението си министър Тахов приветства напъните на Европейска комисия за реализиране на задачите в рибарството в Черно море. Той уточни, че страната ни регистрира неналичието на съответна оценка на продължаващото отрицателно влияние, което войната в Украйна оказва върху рибарството на България и Румъния в Черно море.
 
" Конфликтът генерира непрестанен риск за сигурността на корабоплаването в този воден басейн, както и до стеснени риболовни полета, което съчетано с дребно огромния темперамент на българския рибарски флот ускорява отрицателните въздействия и лимитира опциите му за по-добро икономическо показване ", посочи още доктор Георги Тахов.
 
Той съобщи още, че България ще упорства риболовните благоприятни условия за 2025 година в Черно море да отразяват решенията, които ще бъдат признати от Генералната комисия по риболовство за Средиземно море (GFCM).
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР