Принцът, който беше международното лице на саудитския бизнес, може би

...
Принцът, който беше международното лице на саудитския бизнес, може би
Коментари Харесай

Саудитският крал на инвестициите, който вече не управлява сам

Принцът, който беше интернационалното лице на саудитския бизнес, може би към този момент няма да е кадърен да взема самичък всички решения.

В продължение на години принц Алуалид бин Талал, който се определяше като "Уорън Бъфет на Саудитска Арабия ", печелеше стотици милиони долари от вложения в компании, като Citigroup, Uber и Twitter, ползвайки се с съвсем цялостна автономност.

Сега Държавният капиталов фонд на Саудитска Арабия (PIF) към този момент е миноритарен акционер в неговата капиталова компания Kingdom Holding и е малко евентуално да стои встрани, написа Ройтерс, базирайки се на осведомени източници.

Инвестиционният фонд, който е в основата на амбициозния проект на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за диверсифициране на саудитската стопанска система, ще желае капиталовия комитет на Kingdom Holding да има по-голямо въздействие при вземането на решения, в сравнение с в предишното.

"PIF ще желае да бъде деен вложител, " споделя вложител от Персийския залив. "Инвестиционният комитет на Kingdom Holding на процедура е Алуалид, само че аз не мога да си показва PIF да извършва прищевките на принца. "

PIF, Kingdom Holding, принц Алуилид и неговият представител са отказали коментар за Ройтерс.

67-годшният Алуалид от дълго време управлява акциите на Kingdom Holding, като притежаваше съвсем всички акции без 5%, търгувани на саудитската фондова борса, преди PIF да закупи 16.87% дял против 1.5 милиарда $ предишния месец.

Сделката беше осъществена повече от четири години, откакто принц Алуалид беше част от потърпевшите при акцията на престолонаследника против корупцията и беше държан близо три месеца в хотел Ritz-Carlton в Рияд дружно с доста други членове на кралското семейство, високопоставени лица и предприемачи.

Повечето от тях бяха освободени, откакто реализираха финансови съглашения, а през март 2018 година принц Алуалид разгласи, че е подписал конфиденциална договорка с държавното управление.

Засега не излиза наяве дали влизането на PIF в Kingdon Holding е обвързвано със съглашението. Според представител на принц Алуалид това е единствено бизнес договорка.

شركة @Kingdom_KHC توافق على بيع نصف ملكيتها (٢٣,٧٥٪ من اصل ٤٧,٥٠٪) في فنادق ومنتجعات فورسيزونز @FourSeasons إلى شركة تابعة لشريكها الاستراتيجي، مجموعة كاسكيد الاستثمارية التابعة لـ @BillGates

بتدفقات نقدية: 8,287,500,000 ريال
وأرباح: 5,887,500,000 ريالhttps://t.co/wEnZoXvVZlpic.twitter.com/V3jCwkg85p
— شركة المملكة القابضة (@Kingdom_KHC) September 8, 2021
Саудитската страна закупи надзорен пакет в фирмите на някои от саудитските бизнесмени, арестувани през 2017 година, измежду които бяха строителната компания Binladen и медийната компания MBC, като част от съглашението, с което беше обезпечено тяхното освобождение.

Анализатори обаче настояват, че инвестицията в Kingdom Holding съставлява смяна в тактиката на саудитското държавно управление, защото дяловете в други компании се имат от министерството на финансите, а не от капиталовия фонд.

Ролята на PIF е да печели задоволително от вложения, с цел да развива нови браншове от саудитската стопанска система, до момента в който министерството на финансите дава отговор повече за ежедневните разноски, не работи толкоз стратегически и се интересува доста по-малко от риск, споделя пред Ройтерс Джим Крейн от института Бейкър към университета Райс.

Инвестиционният жанр на Алуалид се концентрира върху нови благоприятни условия, които може да са доста доходоносни, само че са рискови, както и върху търсенето на подценени активи, споделя един от източниците, осведомен с активността на Kingdom Holding.

"PIF на процедура си купува дял в капиталовата история на принц Алуалид. Докато той показва, че може да сортира печеливши вложения, саудитците ще извличат изгода, " споделя Крейн.

Алуалид закупи по-голяма известност, откакто направи огромна и сполучлива инвестиция в Citigroup през 90-те години и беше един от ранните вложители в Apple.

Принцът и Kingdom Holding също по този начин направиха обща инвестиция в размер на 300 млн. $ в Twitter през 2011 година, а той усили каузи си през 2015 година Миналия месец той се съгласи да включи каузи си, който в този момент се прави оценка на 1.89 милиарда $, в договорката по придобиването с Илон Мъск.

Предприетият от PIF ход може да засегне свободата на деяние на принц Алуалид, само че Kingdom Holding ще се облагодетелства от политическото и финансовото въздействие на държавния капиталов фонд, когато става въпрос за подписване на покупко-продажби.

Откакто стана по-активен вложител през 2015 година, държавният капиталов фонд предприе смели стъпки, с цел да усъвършенства престижа си в света на бизнеса и спорта.

Фондът закупи дял за 3.5 милиарда $ в Uber преди листването на компанията, влага 45 милиарда $ в софтуерния фонд на Softbank, купи 80% от британския футболен клуб Нюкясъл през предходната година и разбуни духовете в света на голфа със своята нова лига LIV.

PIF сега ръководи активи за над 600 милиарда $, макар че вложенията му са с разнопосочни резултати.

Фондът осъществя огромна облага от инвестицията си в производителя на електрически автомобили Lucid, преди компанията да излезе на борсата, само че инвестицията му в Softbank е малко по-волатилна, защото повишаващите се лихви и геополитическата неустойчивост се отразиха на акциите на софтуерните компании.

Инвестиционният фонд поддържа мегапроектите на престолонаследника, които са част от проекта му за икономическа диверсификация.

Консултантската организация в областта на парцелите Knight Frank пресмята, че плановете за развиване на прохождащата туристическа промишленост на Саудитска Арабия и други браншове, което включва построяването на голям футуристичен зелен града на име NEOM за 500 милиарда $, са на стойност над 1 трлн. $.

Въпреки известността си, Алулаид се придържа към своите корени. Той постоянно се насочва към пустинята, където прекарва време със свои посетители и се среща с членове на разнообразни племена и техните фамилии.

Фактът, че неговият наследник Халед бин Алуалид съумява да проправи личен път, инвестирайки в технологии, недвижими парцели и произвеждане на храни посредством своите компании KBW Ventures и KBW Investments, повдига въпроса за това кой ще наследи Алуалид бин Талал, настояват три разнообразни източника.

Единият от тях, който е от света на финансите, споделя, че PIF може да предложат претендент, който да бъде подготвян от принца за негов правоприемник.

"Ако извадите принца от ръководството, остава просто един саудитски капиталов холдинг, " споделя същият източник. "Не мисля, че доста от тези покупко-продажби щяха да бъдат подписани без него. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР