Примката около виновните за некачествените ремонти на жълтите павета и

...
Примката около виновните за некачествените ремонти на жълтите павета и
Коментари Харесай

Пътят на жълтите павета. Кодово име за възмездие

Примката към отговорните за некачествените поправки на жълтите павета и повреждането на емблематичната за София културна полезност се стяга.

-->
Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши е направила няколко обиска в София по отношение на следствие за възможна корупция и корист с еврофондове при ремонта на историческия център на града, в това число булеварда с емблематичните жълти павета. Това се показва в публично известие на уеб страницата на Европрокуратурата.

" Пътят на жълтите павета " е кодовото наименование на следствието, което се управлява от делегиран прокурор у нас. Щетите са за 3 млн. евро.

Европейската прокуратура стартира следствието през есента на 2022 година, откакто се самосезира. В развой на инспекцията са конфискувани контракти, подписани сред Столичната община и две търговски сдружения, след извършени публични поръчки.

Според следствието през 2018 година е подписан първи контракт за възобновяване на централната част на София (включително бул. „ Цар Освободител “ и площад „ Народно заседание “). Две години по-късно, когато към този момент са осъществени редица заплащания, договорът е преустановен по взаимно единодушие. Посочената причина е противоречие сред изискванията на договора и капиталовия план. Отбелязано е също по този начин, че строителните действия могат евентуално да нанесат вреди на Централния боен клуб в София, издигнат през 1907 година, който има историческа стойност. Въпреки това към 3 млн. евро са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този контракт общината подписва нов с различен реализатор при същите условия. Новият реализатор изискал предплатено заплащане от към 750 000 евро (1,5 млн. лева.) за възобновяване на вековните жълти павета в центъра на града, които са предпазени от Закона за културното завещание. Тази сума към този момент не е изплатена, до момента в който се изследва обстановката.

Поисканата от Министерство на регионалното развитие техническа експертиза обаче откри, че паветата са неприятно положени и има и напукани керамични блокчета
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР