Примитивните хора смятали солта за вещество с вълшебни свойства, което

...
Примитивните хора смятали солта за вещество с вълшебни свойства, което
Коментари Харесай

Сол през лявото рамо

Примитивните хора считали солта за вещество с вълшебни свойства, което може да се употребява както за положителни, по този начин и за неприятни цели. Превърнала се в защитно средство против дявола, заради обстоятелството, че можела да защищава храната от повреждане. Когато някой разсипел сол пък значи, че някой ангел пазител прави опит да ни предизвести за идна заплаха.

Древно е вярването, че положителните сили живеят от дясната страна на човек, а неприятните от лявата. Поради тази причина, когато се хвърли сол през лявото рамо, тя е запратена право в очите на Дявола.

В някои страни солта е знак на тъга. В Англия хвърлят сол в печката, с цел да оказват помощ на сълзите да пресъхнат по-бързо. В Норвегия пък е публикувано вярването, че разсипаната сол предвещава толкоз сълзи, колкото ще са нужни да я разтворят.

В предишното солта била доста рядка, скъпа и сложна за извличане. Тези исторически условия изясняват доста от суеверията, свързани с нея.

 Хвърляне на сол през рамо

Когато пристигнел чужденец, за добре пристигнал му се поднасяла по този начин ценената сол. Поставяли щипка от нея в дясната му ръка. В тези дни гостоприемството било извънредно ценено качество.

В Изтока сол се подарявала като гаранция против преднамереност. В Румъния пък, родината на Дракула и доста други вампири, прагът на дома бил поръсват със сол. Така се предпазвали от зли нашественици.

Гърците и римляните считали, че солта пречиства морето. Тя била толкоз значима, че те даже имали особено самостоятелен господ на солта. Широко публикувана процедура и при двата народа било слагането на щипка сол на езика на новороденото, с цел да се радва на дълъг и благополучен живот.

 Дявола

В Древен Рим имало процедура една от месечните заплати на бойците да се изплаща под формата на сол. Оттам идва и изразът: " не си коства да му плащаш солта ".

Плиний Стари някъде през 77 година сл. Хр. написа: " ще го преглътна с щипка сол ". Той препоръчвал да се взема по щипка сол, срещу отравяне. Рецептата била периодичен да се приема малко отрова с щипка сол върху нея, с цел да се построи имунитет.

Изразът от Евангелие на Матея " Той е солта на Земята " пък значи, че въпросният човек е най-хубавият вероятен. Днес, в Изтока солта към момента е знак на гостолюбие и филтриране.

Японските сумисти да вземем за пример поръсват със сол кръга преди всяка битка - за шанс. На Запад пък и до ден сегашен се боим от разсипаната сол.

Това може би е по този начин, заради изобразеният в " Тайната вечеря " на Леонардо Юда, който разсипал сол, като знак на измяната си към Христа.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР