Приложението на стволовите клетки се увеличава всеки изминал ден, давайки

...
Приложението на стволовите клетки се увеличава всеки изминал ден, давайки
Коментари Харесай

Ще победим ли коронавирус със Стволовите клетки?

Приложението на стволовите кафези се усилва всеки минал ден, давайки по едно и също време големи очаквания за лекуване на от ден на ден заболявания една от тях се надяваме да е и ковид.

Вие сте чували за стволовите кафези в новините. Може би сте чували че те лекуват съществени болести. Може да се чудите, по какъв начин се употребяват за лекуване на заболявания и пострадвания и за какво те са обект на толкоз бурни диспути.

Днес пандемията - коронавирура   е сложила стволовите  клетки на фронтова линия като оръжие за избавяне на човечеството. Потърсихме умело мнение от европейския водач по фамилно частно банкиране Future Heath. Директора на Future Health за България Вили Пеева се съгласи да даде изявление за читателите нa вестник Стандарт. Вили Пеева е правист с 16 години опит в областта на ръководството на здравни заведения. Владее 5 езика, омъжена с две деца. 

 

-Г-жо Пеева, има ли късмет стволовите кафези да спасят света от ковид?

- В момента текат клинични изследвания във  всички точки на света и резултатите дават огромна вяра. Въпрос на време е това да се случи. Вече има пациент оздравял благодарение на стволови кафези в Китай.

Трудните моменти които минават остарелия континент и Щатите (които са водачи  в регенеративна медицина и приложението на стволови кафези  )са засилили най-развитите  лаборатории и целия теоретичен потенциал, с цел да се оправят с тази болест. University of North Texas Health Science чака позволение  от FDA,за да стартира клинични изследвания за способ на лекуване на ковид със стволови клетки(подобно на CYNK-001 за рак),почти на същото равнище на изследване и позволение се намират и лаборатории в Англия и Швейцария. Искрено имам вяра,че скоро ще има терапия и стволовите кафези ще имат голям принос.

-Имаше скандал по отношение на резултатите на частни лаборатории за проучванията, които се вършат за  коронавирус, тъй като метода им не е потвърден и меродавен? Колко значими са акредитациите във вашия отрасъл? 

- В нашия отрасъл, няма записана упешно освободена проба от фамилна тъканна банка без акредитация. Ако задачата  на всички старания, на фамилията което заплаща за услугата е да се употребяват кафези при потребност, тогава би трябвало да знаят, че акредитациите са основата на  която се построява целия развой. Акредитацията не е единствено един документ, включва нужния  персонал,  оборудване, способи и консумативи които са свързани с големи разноски. Представете си, че в нашите лаборатории сега  работят 65 души личен състав, на три смени, с цел да може да се извършват критериите на нашите акредитации.

Но и като правист мога да ви кажа че доста мъчно ще се откри лекар в трансплантационен център по света, който да поеме отговорност и да трансплантира стволови кафези от фамилна тъканна банка, която не е акредитирана.

- Как става, взимането и превозването на пробите?

- Нашите общоприети оперативни процедури включват,  вземане от подготвен медицински личен състав, пакетиране и етикетиране в упълномощен за биологичен материал кит, транспорт с акредитирана транспортна компания (съществуват 3 ) и доставка до наша лаборатория. Трябва да се има в поради, че превозване на биологичен материал и проби,по целия свят се третира постоянно предпочитано и с преимущество по разпореждане на Европейската комисия( решение което е популяризирано и в България от ИАМНО ) с други думи това значи, че пробите ни са обработват при надзор от най- строги европейски нормативи и най-малък часови период.

 - Кои са източниците на стволови кафези?

- Има няколко източника на стволови кафези:

Стволовите клети са плорипотентни (ploo-RIP-uh-tunt), което значи, че те могат да се разделят на повече стволови кафези или могат да се трансфорат във всеки вид кафези в тялото. Тази еластичност разрешава да се регенерират или да възстановят болна тъкан и органи. Възрастни стволови кафези са тези стволови кафези които се намират в костен мозък или мазнини. В съпоставяне с ембрионалните стволови кафези, възрастните стволови кафези имат по-ограничени качества.  Стволови кафези от кръвта от пъпната шнур са с максимален капацитет, те имат способността да се трансформират в профилирани кафези. Има и стволови кафези от периферна кръв. Тази област в регенеративната медицината е бъдещето.  

- За какви болести се употребяват стволови кафези?

- До момента са известни над 85 болести, които се лекуват със стволови кафези. При трансплантации на стволови кафези се заместват повредени такива или служат на имунната система на донора да се бори с някои типове рак и болести, свързани с кръвта, като левкемия, лимфом, невробластома и многоброен миелом. Тези трансплантации се употребяват както за възрастни по този начин и за бебета. Стволовите кафези се употребяват и за лекуване на редица дегенеративни болести като сърдечна непълнота.

- Г-жо Пеева, кое съгласно Вас е направило Future Health безапелационен избор на българските фамилии през годините?

- Много бяха аргументите с които спечелихме доверието на семйствата. Със сигурност акредитациите и сполучливите трансплантации. Мащабите на Future Health като световно наличие също. Наградите и стабилността постоянно са играли значима роля. Много са факторите, за триумфа през годините, само че пристрастеността да се осъваршенстваме ежедневно стои в основата на всичко.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР