Приходите на 1438 малки и средни предприятия са нараснали с

...
Приходите на 1438 малки и средни предприятия са нараснали с
Коментари Харесай

Над 1400 малки и средни предприятия у нас с ръст на приходите от 30%

Приходите на 1438 дребни и междинни предприятия са нарастнали с 30% през 2016 година по отношение на миналата година. Това съобщи шефът на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на оповестяването на класацията „ Гепард “ за най-динамичните дребни и междинни предприятия в България, която е направена измежду тези компании по обществени данни.

Те са осъществили доходи за 17,324 милиарда лева, което е 18,4% от Брутният вътрешен продукт за предходната година. Нетната облага е съвсем 1,2 милиарда лева, а активите им – 11,7 милиарда лева

Победителят в класацията е софийската компания „ Дийп дайв системс “, която е осъществила рекорден растеж доходи от 593,60% за предходната година или общо 5,417 млн. лева В нея са заети 12 чиновници. Тя е профилирана в правенето на цялостна идея за системи за закотвяне на плаващи уреди на разнообразни дълбочини. Участвала е в реализацията на яхтените пристанища Балчик и Созопол, на първото рибарско пристанище в Сарафово и в основаването на първия неестествен подводен риф в акваторията на Българското Черноморие.

„ Дийп дайв системс “ е била главният реализатор в световноизвестния план „ Плаващите кейове “ на Христо Явашев – Кристо на езерото Изео в Италия.

От първите 10 компании в класацията, шест са основани в София и по една в Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград. Продажбата на коли и елементи, произвеждане на машини, търговията, превозът, високите технологии и производството на дрехи и текстил са секторите, в които са осъществени най-големите доходи. Търговията осъществя растеж от 170,8%, строителството – 150,2%, превозът – 97,8%, осведомителните технологии – 91%, облекло и текстил – 68%.

„ Това демонстрира, че дребните и междинните предприятия играят значима роля в стопанската система на България “, означи Мариета Захариева. Затова организацията работи в посока възстановяване на достъпа до финансиране, възстановяване на достъпа до пазарите и излизането на интернационалните пазари, поощряване на предприемачеството, понижаване на административната тежест, опростяване на регулаторната рамка, поддръжка за конкурентоспособността на компаниите.

Малките и междинните предприятия в цяла Европа са изправени пред все по-сериозни провокации от друго естество, като непрестанно изостряща се конкуренция и глобализиращи се пазари, нови бизнес модели вследствие на развиването на новите технологии – като да вземем за пример повсеместната цифровизация (четвъртата индустриална революция), кръговата стопанска система и стопанската система на споделянето; дефицит на квалифицирана работна ръка с подобаващи умения в резултат на демографската рецесия в Европа, застаряването на популацията и миграцията.

„ Друг сериозен проблем, по който ние работим е образованието за поощряване на предприемачеството ”, изясни Захариева.

„ То не е включено по пореден метод в просветителната система. Затова поддържаме дейностите на европейски, национални и районни организации на дребния и междинен бизнес за обезпечаване на информация и образования ”, добави тя.

Трябва да се обогатят съществуващите принадлежности в поддръжка на усилването на предприемаческия дух измежду младежите и да се подсигурява, че стратегиите остават ориентирани към развиването на съществени умения. Бизнесът желае да се вкара предприемачеството като част от стратегиите на всички стадии от обучителния развой. ИАНМСП и Министерството на стопанската система работят да се опростят и понижат в допълнение разноските за процедурите за започване на бизнес, да се понижи административната тежест, да се улесни достъпът до финансиране и да се стимулират повече хора да развиват своите предприемачески начинания. До момента от 187 предоставяни административни услуги, са препоръчани промени в 113, като от тях 67 броя такси са препоръчани за понижаване, а за 21 услуги таксата изцяло отпада.

Мариета Захариева награди спечелилият в класацията – софийската компания „ Дийп дайв системс “, която е осъществила рекорден растеж доходи от 593,60% за предходната година или общо 5,417 млн. лева В нея са заети 12 чиновници. Тя е профилирана в правенето на цялостна идея за системи за закотвяне на плаващи уреди на разнообразни дълбочини. Участвала е в реализацията на яхтените пристанища Балчик и Созопол, на първото рибарско пристанище в Сарафово и в основаването на първия неестествен подводен риф в акваторията на Българското Черноморие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР