При проверка на Агенция за държавна финансова инспекция в Агенция

...
При проверка на Агенция за държавна финансова инспекция в Агенция
Коментари Харесай

АДФИ отговори на Борисов: Има сериозни нарушения при строежа на АМ Хемус

При инспекция на Агенция за държавна финансова ревизия в Агенция Пътна инфраструктура са установени съществени нарушавания. Така АДФИ отговори на някогашния министър председател Бойко Борисов, който по-рано през днешния ден съобщи, че при инспекцията на строителството на автомагистралата не са открити нередности.

"Обект на инспекцията на АДФИ е контракт сред Агенция „ Пътна инфраструктура “ и „ Автомагистрали “ ЕАД с предмет „ Доизграждане на Автомагистрала „ Хемус “ в сектори 7, 8 и 9 на обща стойност 1 350 000 000 лева без Данък добавена стойност. Сред главните констатации в отчета от инспекцията, основани на експертен разбор на контракта, са, че той е подписан при повишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лева, с което не са предпазени финансовите ползи на организацията ", се показва в мнението на АДФИ.

Според Агенцията за държавна финансова ревизия са налице ясни констатации за изрично повишени цени на разнообразни материали и действия по строителството на тези сектори от Автомагистрала Хемус. Установеното завишение не е намерило отражение като щета, защото все още на осъществяване на инспекцията по контракта не са осъществявани, одобрявани и заплащани действия, прецизират от организацията.

"Констатирано е заобикаляне на Закона за публичните поръчки при превъзлагането на действия от „ Автомагистрали “ ЕАД по 15 бр. контракти за планиране на стойност 3 718 287 лева То не е глобено, тъй като обект на инспекцията е АПИ, а не „ Автомагистрали “ ЕАД, което е правило превъзлаганията. В хода на инспекцията от АПИ документално са декларирали, че не са осведомени с контракти за превъзлагане, които е сключвало „ Автомагистрали “ ЕАД. Това, от своя страна, е наложило с напътствие от наблюдаващия прокурор да се извърши само насрещна инспекция на сдружението за обзор на налична документи ", изясняват от АДФИ.

Заключенията в отчета на инспекцията се базират на подробен експертен разбор с експерт, при който е установено съществуване на погрешно ценообразуване и завишение на анализните цени. Неправилното ценообразуване се следи в съвсем всички прегледани позиции и се показва най-много във: погрешно ценообразуване на машиносмените; повишени спомагателни разноски за труд и механизация; непосочване в анализните цени на машини с съответни характеристики; непредставяне на употребяваните фирмени разходни правила, УСН, ТСН или други, което води до извода, че такива липсват или не са употребявани.

АДФИ е направила инспекция за правомерност по отношение на съблюдаване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност, както и законодателството в региона на публичните поръчки при сключването и осъществяването на контракт от 18.12.2019 година, сред Агенция „ Пътна инфраструктура “ и „ Автомагистрали “ ЕАД, с предмет "Доизграждане на Автомагистрала „ Хемус " в сектори 7, 8 и 9.

Целта на инспекцията е да се откри има ли превъзлагане на действия, на кои лица, спазени ли са нормативните разпореждания за това; има ли актувани и неизпълнени строително-монтажни работи и има ли повишени цени, погрешно ценообразуване и нарушавания при осъществяването.

Извършена е инспекция на 33 контракта на стойност 2 306 736 171 лева Резултатите са отразени в отчет от 16.02.2022 и умозаключение към него, чието малко обобщение е оповестено при започване на април 2022 година Докладът е изпратен на Министерство на регионалното развитие и на органите на прокуратурата, прецизират от АДФИ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР