Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин

...
Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Коментари Харесай

Ердоган и Путин режат лентичката на Турски поток

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин отбелязватт с тържествена гала в Истанбул началото на доставките на съветски газ по газопровода "Турски поток ". Гости на събитието са сръбският президент Александър Вучич и българският министър председател Бойко Борисов.

Преди минути на летище "Ататюрк " кацна българската делегация, в която вземат участие министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на стопанската система Теменужка Петкова и изпълнителният шеф и член на УС на "Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов.

Проектът "Турски поток " свързва непосредствено Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския сектор на „ Турски поток “ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция.

Капацитетът на двете тръби, които ще доближат до сухопътния сектор, е 31.5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Турция при Люлебургаз.

Другата тръба продължава през територията на урция до границата с България. Сухопътният сектор на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

От 1 януари страната ни към този момент получава съветски газ през първата тръба на "Турски поток ". Продължението на газопровода през територията на страната ни до границата със Сърбия е с приблизителна дължина 474 км. Очакванията на държавното управление са строителството да бъде приключено до края на месец юни.

Държавата към този момент подписа контракт за построяването на газопровода на стойност 1.102 милиарда евро със саудитския консорциум "Аркад " – ГРРБ. Разширението на съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз " би трябвало да обезпечи частичните доставки на природен газ, контрактувани с съветската компания "Газпром ", която резервира съвсем целия потенциал на газопровода, както и с швейцарската МЕТ.

Според плановете на "Булгартрансгаз " след завършването на строителството приходите на държавния оператор ще се усилят няколко пъти. Приходът от транспорт на "Булгартрансгаз " се чака да доближи към 400 млн. лв. на годишна база.

"Турски поток " попадна под наказания от Съединени американски щати. Засега министър председателят Борисов твърди, че те няма да обиден строителството на територията на България. "Много от вас са се питали те за какво не ни стопират градежа на "Балкански поток ", както ние го назоваваме, тъй като първо – той не е продължение на "Турски поток ". България построява своя лична газопреносна система с най-мощните американски компресори ", съобщи през днешния ден министър председателят пред американска делегация, която посети София.

Очаквайте детайлности!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР