Президентът Володимир Зеленски поздрави украинския народ за Деня на националния

...
Президентът Володимир Зеленски поздрави украинския народ за Деня на националния
Коментари Харесай

Украйна отбеляза Деня на националния флаг

Президентът Володимир Зеленски поздрави украинския народ за Деня на националния байрак на Украйна и го увери, че знамето на Украйна ще се върне във всеки град и село, които в този момент са краткотрайно окупирани от Русия.

Зеленски участва на тържествената гала по издигането на националния байрак на Украйна в Киев, оповестява кореспондентът на Укринформ.

„ Синьо-жълтият байрак на Украйна ще се вее още веднъж, там където е неговият дом. Където би трябвало да бъде по право – във всички краткотрайно окупирани обитаеми места на Украйна. Той ще лети вечно в Мелитопол на площада на успеха. Синьо-жълтото знаме ще бъде там. В Херсон на площада на свободата – не може да има знаме на тези, които не знаят какво е независимост. Синьо-жълтото знаме ще бъде там. То ще се вее по Азовския проспект в Бердянск и по Зелената алея в Скадовск, над атомната електроцентрала в Енерходар и над водноелектрическата централа Каховка, на фара Адзиогол и Савур-Могила, по крайбрежията на Северски Донец и Калмиус, покрай Олешки пясъци. Не може да има знаме на тези, които за първи път чуват тези украински имена “, сподели президентът на Украйна.

Според Зеленски украинският байрак ще се вее и в градовете на Крим.

„ Без значение по какъв начин някой се пробва да изопачи историята, тези цветове са исторически свързани с Крим “, акцентира Зеленски.

Освен това президентът на Украйна счита, че украинският байрак сигурно ще се вее в Донецка и Луганска област.

„ В навечерието на Деня на независимостта ние отдаваме респект на един от главните ни знаци, една от най-големите ни светини – Националното знаме на Украйна. Комбинация от два цвята, които необикновено обичаме, ценим и в никакъв случай няма да сменим с други. Никога няма да познаем непознатите цветове на нашата земя и на нашето небе. Винаги сме подготвени да защитим нашето синьо-жълто знаме “, акцентира Зеленски.

Президентът на Украйна загатна, че знамето на Украйна има дълга история и е минало през доста събития и места. По-специално знамето на Украйна беше на бронираните транспортни средства на украинските военни, освобождаващи обитаемоте места в Украйна от съветски нашественици през 2014 и 2022 година

На церемонията по издигане на националния байрак на Украйна участваха представители на канцеларията на президента на Украйна, Върховната рада на Украйна, държавни чиновници и военнослужещи. Участниците уважиха с минута безмълвие починалите, защитаващи знамето и държавността на Украйна.

Напомняме, че Украйна отбелязва Деня на националния байрак на 23 август.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР