Наскоро Кралство Саудитска Арабия демонстрира ясна промяна във външната си

...
Наскоро Кралство Саудитска Арабия демонстрира ясна промяна във външната си
Коментари Харесай

Многовекторността на Саудитска Арабия е преувеличена. Ер-Рияд е направил своя избор

Наскоро Кралство Саудитска Арабия показва ясна смяна във външната си политика. Въпреки че има мнение, че Рияд има несъмнено „ многовекторен “ метод, където управлението желае да поддържа естествени връзки със Съединените щати и даже, евентуално, да възстановява контактите с Израел. Има обаче съществени учредения да се счита, че действителната картина е по-различна.

Но последните събития демонстрират, че целта на де факто водача на страната, престолонаследника принц Мохамед бин Салман, е районната политика в подтекста на ислямския свят.

През първата половина на май 2024 година саудитският дипломат в Багдад Абдулазиз ал-Шамари посети основното шиитско светилище в град Кербала. С посланика беше губернаторът на Кербала Насиф Ал-Хатаби, както и други публични лица и религиозни фигури, които приказваха за

Преди това нито един саудитски посланик или различен формален представител не е посещавал шиитските светилища.

Става дума за гробницата на Хюсеин ибн Али, внук на пророка Мохамед и трети шиитски имам, който е доста уважаван от всички шиити. Кралство Саудитска Арабия принадлежи към сунитския клон, с уахабитски уклон, макар че има и шиитско малцинство в източната част на страната.

Историята с Кербала също е забавна, тъй като този град директно пострада от саудитците.

При първата саудитска страна, известна като Емирството на Дирия, светилището на Хюсеин ибн Али беше разграбено от почитатели на уахабитския клон на сунитския ислям при започване на 19 век. Според източниците, хиляди цивилни са били убити по време на тази офанзива.

Освен това е значимо да се означи, че уахабитският ислям фундаментално отхвърля светилища и други места за поклонение, свързани с религиозни фигури. Всъщност, съгласно уахабитите, това попада в категорията бида, т.е. нежелано изобретение.

Следователно Саудитска Арабия публично и намерено се отхвърля от уахабитското завещание и признава шиизма в цялото му разнообразие, на което Рияд преди този момент прекомерно ревниво се противопоставяше.

Разбира се, би трябвало да се има поради, че това се случва на фона на общата секуларизация на самото кралство, където интензивно се построяват концертни зали и други места за културен отдих, които преди този момент се смятаха за неприемливи.

Във всеки случай тези радикални детайли в Саудитска Арабия, които не престават да следват уахабитските учения, по един или различен метод ще бъдат принудени да се подчинят на формалната линия. И в случай че водят агитация, която опонира на позицията на управляващите, евентуално ще бъдат обект на репресии.

Арабските източници приписват тази самодейност непосредствено на престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд, който праволинейно следва политика за възстановяване на връзките със съседите си.

Има даже сведения, че на Мохамед бин Салман един път му споделили, че майка му е шиитска мюсюлманка. Ако това е правилно, това демонстрира, че персоналното му присъединяване в подобряването на контактите с шиитския свят има сериозен геополитически резултат. И такова намерено посещаване на шиитското светилище може да значи съществени промени в близко бъдеще.

Посланикът на Саудитска Арабия в Ирак, който заема позицията от 2016 година, към този момент сподели, че той и губернаторът на Кербала са се договорили коятов свещения град.

В края на април беше оповестено стартирането на директни полети сред град Дамам в източната част на Саудитска Арабия и южния иракски град Наджаф, който е друго шиитско паметно място.

Гробницата на Али бин Аби Талиб, братовчед и шурей на пророка Мохамед, се намира в Наджаф. Освен това се оповестява, че дипломат Абдулазиз Ал Шаммари възнамерява да пътува непосредствено с встъпителния полет на 1 юни 2024 година Дамам и близките региони са дом на най-вече шиитското малцинство в кралството.

Отварянето на маршрута евентуално ще спомогне за увеличение на потока от поклонници, защото към 25 милиона поклонници идват в Южен Ирак всяка година за процесията Arbaeen в чест на мъченичеството на Имам Хюсеин (разстоянието от 82 километра сред Наджаф и Кербала нормално се изминава пешком).

Спекулира се, че в случай че плануваното за 1 юни посещаване на саудитския дипломат в Наджаф се реализира, в града.

Някои политически наблюдаващи допускат, че визитата е позитивна проява на метода на кралството към районната дипломация като част от неговата стратегия „ Визия 2030 “. Тази амбициозна стратегия включва и поощряване на вложения посредством стопански и културен продан.

Най-вероятно обаче предисторията на формалните контакти сред представители на КСА и Ирак е доста по-широка.

Отчасти тъй като самият Ирак е значим за Саудитска Арабия по няколко аргументи.

Първо, двете страни имат много дълга граница и поради отрицателния опит от появяването на ИД, Рияд би желал да има комшия с съответно равнище на сигурност. Второ, заради реализирането на логистичен маршрут през Ирак и Турция, прочут като Сухия канал или Пътя на развиването.

Това е жизненоважен стопански план за Ирак и управляващите в страната

Още през 2023 година Саудитска Арабия изрази подготвеност да влага във всички провинции на Ирак, а няколко години по-рано кралството даде на Ирак заем в размер на 1 милиард 500 милиона $.

Участието в плана за Сухия канал (със съответните дивиденти в бъдеще) би било доста потребно за кралството и по тази причина саудитците няма да пропуснат тази опция. А укрепването на взаимното доверие, учредено на демонстративно почитание към религиозните усеща на иракчаните, ще способства за това.

Като цяло тази поредност от събития демонстрира, че даже враждебността и подозрителността от десетилетия могат да бъдат позволени и страните са много способни на градивен разговор.

Отношенията сред страните внезапно се утежниха след опита на Ирак да превземе Кувейт през 1990 година, макар че преди този момент Саудитска Арабия поддържа Ирак в Ирано-иракската война. Което не е изненадващо, защото Саддам Хюсеин принадлежеше към сунитското малцинство.

След свалянето му от власт през 2003 година Рияд не се довери на Багдад. Саудитците не одобряваха залога на американските окупационни управляващи върху шиитите, а по-късно и действителното подсилване на шиитската секта, за което Иран интензивно допринасяше.

Иракският министър председател Нури ал-Малики, който беше държавен глава от 2006 до 2014 година, беше шиит, както и неговите наследници Хайдар ал-Абади (2014–2018) и Мустафа ал-Кадхими (2020–2022). По време на техния мандат обаче връзките сред Саудитска Арабия и Ирак последователно се стоплиха. Но към този момент можем да приказваме за действителни плодове в двустранните връзки. Показателно е, че сектантските битки в Ирак в последно време започнаха да стихват.

През 2023 година с посредничеството на Китай Иран и Саудитска Арабия изцяло възвърнаха дипломатическите си връзки (поне това беше декларирано в Пекин). Въпреки че редица договаряния сред саудитци и иранци се състояха с посредничеството на Багдад. Между 2021 година и 2022 година се организираха няколко кръга от градивни срещи сред висши чиновници по сигурността от Рияд и Техеран.

Споменаването на Иран и Китай към този момент демонстрира дейни играчи в противодействието на хегемонията на Съединени американски щати в района и построяването на многополюсен международен ред.

Нека прибавим към това Русия, с която Саудитска Арабия в този момент има положителни връзки (включително тестовото изпращане през август 2024 година на трен по коридора Север-Юг, където крайната дестинация беше Саудитската Джеда), и в следствие ще получим нов баланс на силите в Близкия изток.

Разбира се, Рияд надали ще провокира намерено Вашингтон. От прагматична позиция това е изцяло ненужно.

Настъпват обаче прогресивни промени. И в случай че няма опити за външна интервенция или някакви изключителни събития като прелом, има късмет Саудитска Арабия последователно да премине към по-активни дейности в многополярния клуб.

Вероятно Рияд първо ще се възползва от участието си в БРИКС, а в бъдеще ще взе участие и в други сходни начинания.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед7870Саймън Ципис: Англо-саксонците постоянно съумяват да оставят анти-система на системата, която напускатАлтернативен Поглед8493 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед10574 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед98148Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед16483 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед98148Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78578„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР