Президентът Румен Радев се обяви срещу подготвяна законова промяна, която

...
Президентът Румен Радев се обяви срещу подготвяна законова промяна, която
Коментари Харесай

Президентът се тросна по военни и цивилни теми

Президентът Румен Радев се разгласи против подготвяна законова смяна, която би разрешила началник на службата " Военна информация " да бъде и граждански чиновник.

Това, което сте чули и вие, - че се готви смяна в закона, тъй че да има опция да се назначава за началник на работа " Военна информация " граждански. Аз съм изрично срещу. Военното дело е извънредно комплицирана активност, по тази причина и до момента, както е по закон, ръководителят на тази работа би трябвало да бъде човек с военно обучение, с военна експертиза и опит, с военно звание, съобщи пред публицисти Радев на въпрос за подготвяни промени в Закона за военното разузнаване.

Президентът отговори на журналистически въпроси откакто приказва през днешния ден на обичайна посланическа конференция в Централния боен клуб в София.

Ако сменят закона и я кръстят работа " Цивилна информация ", тогава ще приема да бъде и граждански, разяснява президентът и добави, че държи ръководителят на " Военна информация " да бъде боен от кариерата.

Попитан било ли е това в съгласие с него и дали ще разпише указа за освобождението на шефа на службата бригаден военачалник Пламен Ангелов, за който през вчерашния ден стана известно, че е подал доклад за освобождение от служба, президентът Радев сподели, че това е въпрос на персонално решение и той към момента не е разговарял с генерала.

Пробивът в системата на Национална агенция за приходите е бил разискван на вчерашната работна среща на президента с ръководителите на службите за сигурност, удостовери президентът. Той дефинира тематиката като доста значима, тъй като серията офанзиви и пробиви в осведомителната инфраструктура на страната, по думите му, е индикация за проблеми в сигурността. Тук въпросът за отговорността на държавните институции стои открит, тъй като тъкмо тези институции би трябвало да обезпечат сигурност и сигурност на българския жител, а не той да бъде главният пострадал от това голямо приключване на данни, разяснява президентът. Трябва да има ангажираност, тъй като не е задоволително единствено да се напише един закон за киберсигурност и той да се обнародва, а би трябвало да се извършват и всички ограничения, заложени в закона, съобщи Радев, като даде и образци какво не е изпълнено. Пред президента ръководителите на службите за сигурност са поели ангажимент да се подхващат всички нужни стъпки и Радев чака действителни резултати.

Основното предопределение на транспортните вертолети и самолети е да транспортират хора и товари от точка А до точка Б, сподели Румен Радев в отговор на въпрос за мнения на премиера Борисов на посланическата конференция през днешния ден за оборудването на военнотранспортната ни авиация. Основното предопределение на изтребителя е да носи въоръжение и да го употребява, в случай че го има, добави той. По думите му, очевидно държавното управление държи да има прекрасен аероплан. Аз също държа, спор няма - F-16 в действителност е съвременен, актуален аероплан с високи качества, само че не става въпрос просто за самолета, а за големия пакет от съоръжение и услуги, които би трябвало да бъдат доставени дружно с този аероплан. Дори една дребна част от този минимално нужен пакет да го няма, качествата на самолета деградират доста, дори той няма да може и да излети, разяснява Радев. Той добави, че би трябвало да отстояваме ползите си, подсети, че на съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност е било решено трите съществени плана за типовете въоръжени сили да вървят по едно и също време, да има разсрочено заплащане, вложения, офсет, индустриално съдействие в отбранителната ни индустрия, да има цялостен пакет въоръжение и съоръжение, а, по думите му, нищо от това не е станало.

Темата за изтребителите F-16 президентът Радев засегна и в изявлението си през днешния ден пред българските дипломати. Той уточни, че се спекулира и съобщи, че президентът не е срещу F-16, както се пробват да показват, и до момента не е коментирал самолети, макар познанията си за тях. Президентът е за това не просто да си купим аероплан от стратегическия ни сътрудник, а този аероплан да има качества, съобщи Радев. Той продължава да е уверен, че контрактуваната сега цена ще нарасне съществено в напълно близко време. Държавният глава чака доста по-откровен метод към данъкоплатците, а също по този начин съобщи, че държи да не се спекулира с връзките ни със Съединени американски щати и че проблемите ни са чисто наши.

България означи и съществени триумфи и направи по този начин, че гласът ни да се чува от ден на ден, сподели Радев по тематиката за Европейския съюз в изявлението си пред дипломатите, в което засегна редица въпроси като връзките ни със съседи, с огромните и по-малки страни, Балканите. Предизвикателствата остават, те са дълбоки, желаят доста старания, консолидация и съгласуваност, уточни Радев, който открои измежду тях България да работи за бъдещето на Европа, като в същото време отстояваме и нашите ползи.

На Балканите България стои добре, като опора на сигурност и непоклатимост, разяснява Радев. За Турция той сподели, че няма по какъв начин да споделяме всички остри оферти, идващи от Европейски Съюз, по отношение на Турция, тъй като тя е наш комшия, съдружник, огромен търговски сътрудник, а протичащото се там рефлектира върху бизнеса и обществената среда у нас, както и върху средата ни за сигурност. За Северна Македония Радев сподели, че връзките ни, макар разнообразни девиации по разнообразни въпроси, се развиват добре. Преодоляно е замразяването, борбата. България би трябвало да бъде и е страната, която най-силно поддържа Северна Македония, само че да е ясно, че поддръжката ни не е безусловна и безрезервна, сподели Радев. Той означи, че откакто Северна Македония се стреми съм Европейски Съюз, тя би трябвало да извършва и европейските критерии за добросъседство.

Радев разяснява, че на Западните Балкани е комплицирано и там би трябвало да се работи извънредно деликатно. Раните не са зараснали, персоналните страсти не оказват помощ, добави президентът пред дипломатите.

В връзките ни със Съединени американски щати президентът открои сигурност, енергетика, високи технологии, обучение, като добави, че би трябвало да продължим да работим по тях. За Русия Радев сподели, че имаме възкръсване на връзките. Отдавна приказваме за прагматизъм, само че мисля, че към този момент стъпваме на прагматична основа, добави президентът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР