Ректорите получиха подкрепата на президента Румен Радев. Отреагирах веднага на

...
Ректорите получиха подкрепата на президента Румен Радев. Отреагирах веднага на
Коментари Харесай

Радев подкрепи ректорите, ще говори с Главчев за пари за ВУЗ-овете

Ректорите получиха поддръжката на президента Румен Радев. Отреагирах незабавно на вашето писмо. Това съобщи Румен Радев при започване на срещата с ректорите за митинга им.

Президентът е мощно угрижен от процесите във висшето обучение . Запознати сме с вашите болки, посочи той. Не би трябвало да се стига до ставни дейности, съгласно него. Партиите не запомнили да трансформират бюджета, по мнението му.

Напълно ви поддържам във вашите претенции, увери президентът. Ние като общество би трябвало да застанем зад вас, сподели още Радев. Трябва да има още по-добри условия за насърчаване на просвета в нашите университети, съобщи още той. Държавата чака още по-висок артикул от образованието. Президентът е уверен, че ще бъдат взети съответните решения.

Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите напомни, че висшето обучение е било бомбардирано от какви ли не промени, а в последните 3 години и от понижено финансиране. Качество и развиване на конкурентна просвета и висше обучение няма по какъв начин да има без средства , по думите й.
 В знак на митинг: Държавните университети няма да отворят порти на 20 май
В знак на митинг: Държавните университети няма да отворят порти на 20 май

ВУЗ-овете стартират стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности

Нито лев обаче не е получил някой от ВУЗ-овете от плануваните средства, стана ясно от коментара й. Беден човек се трансформира и в духовно безпаричен, сподели Темелкова, като посочи, че до момента учените са били извънредно търпеливи. Изпълнителната власт не е изпълнила волята на законодателната власт, акцентира тя.

Без средства от страната ВУЗ-овете ще са пред банкрут. Протестът на 20 май ще е сигнален за обществото да обърне внимание на проблемите пред висшето обучение.

Ректорите се оплакаха от следващия систематичен опит с българското обучение. Те се надяват на предвидимост. Отпуснатите през днешния ден средства от Министерски съвет са нарастването до 31 март, както е планувано. За останалия интервал е нужна актуализация на бюджета, стана ясно от думите на Темелкова.

Вашият зов ще бъде свестен от политиците, убеден е президентът, откакто ги изслуша. Сега обаче нищо не можел да им подсигурява, като се изключи че ще беседва с премиера Димитър Главчев. Къде е Народното събрание, заяде се той със законотворците, които промениха Конституцията, тъй че Народно събрание да е непрекъснато настоящ, само че сега не работи. Радев настоя депутатите за бърза реакция. Вицепрезидентът Илияна Йотова също недоумява за какво има такова грубо неглижиране за висшето обучение.
 Отпускат 39 млн. лева за по-високи заплати в университетите
Отпускат 39 млн. лева за по-високи заплати в университетите

Решението влиза в действие, считано от 1 януари тази година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР