От Европейския център за транспортни политики искат оставката на шефа

...
От Европейския център за транспортни политики искат оставката на шефа
Коментари Харесай

Искат оставката на шефа на КАТ - Пловдив

От Европейския център за транспортни политики желаят оставката на шефа на Пътна полиция – Пловдив Красимир Нешев.

Това заяви Диана Русинова. Писмото с тяхната позиция към този момент е изпратено до министъра на вътрешните работи.

" В ръцете на министъра е да преценя дали претекстовете, които акцентираме, са верни ", съобщи Русинова.

" Когато имаме толкоз важен проблем като сигурността на придвижването по пътищата, когато се борим със систематични извършители, хора, които даже си разрешават в интернет да популяризират това рисково държание, тогава всички ние, обществените фигури и представители на институции, би трябвало да приказваме в един звук. Изказването на шефа на Пътна полиция – Пловдив, в което той твърди, че не вижда проблем водач с 3 години опит да има 16 нарушавания, е скандално. Аз желая да попитам, в случай че той е имал четири пъти нарушавания като каране без колан, по какъв начин е останал с шофьрска брошура три години. Това е скандално и един чиновник на Пътна полиция не може да си разреши да прави такова изявление. Ако той го намира за обикновено, то освен, че няма място да е началник на Пътна полиция, той няма място въобще в полицията ", уточни Русинова.

Тя уточни още, че при тях още преди година е имало сигнал против Красимир Нешев, по времето до момента в който е бил началник на същата конструкция във Варна.

Сигналът е бил от чиновници на Пътна полиция - Варна, че той си е разрешавал и някои злоупотреби при регистрация на МПС и обменяне на актове и други нарушавания, както и тормоз над чиновниците.

" Но ние няма по какъв начин да го потвърдим. Въпреки това сме обезпокоени, че този човек е на този пост ", акцентира Русинова.

Тя счита още, че би трябвало да се стартира работа с водачи и разпространители в интернет на рисково държание на пътя и те би трябвало да се преследват по този начин, както се проверява разпространението на порнография. Това е подстрекателство към извънредно рискови действия.

" Това е доста рисково държание и аз съм озадачена по какъв начин по този начин продължаваме да го неглижираме. Необходима е законодателна смяна в Наказателен кодекс и в ЗДП. Не бива да се оставя опцията младежите да подражават на това държание, което е доста рисково ", сподели още Русинова.

Според нея това би трябвало да се лимитира превантивно, защото младежите ще продължат да вършат нарушавания и да си мислят, че това не е огромна работа за нарушават закона.

Диана Русинова напомни, че преди 6-7 месеца беше рекламирано доста шумно, че ще се основава специфичен отдел в ГДБОП и ще се проверява точно това, разпространяването на рисково държание на пътя. Но към този момент не се вижда да се прави нещо, а там трябват решителни ограничения.

Русинова посочи още, че от Европейския център за транспортни политики от дълго време се възмущават по тези въпроси, само че няма кой да ги чуе. Досега не е имало даже една среща с министъра на Министерство на вътрешните работи, не са поканени техни представители, с цел да се организира даже един диалог с тях и да се обменят хрумвания и оферти за възстановяване на обстановката по пътищата.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР