Президентът на Украйна Петро Порошенко защити инсценировката на убийството на

...
Президентът на Украйна Петро Порошенко защити инсценировката на убийството на
Коментари Харесай

Порошенко брани инсценировката на убийството на Бабченко

Президентът на Украйна Петро Порошенко отбрани инсценировката на убийството на съветския публицист Аркадий Бабченко , изтъквайки в изявление, че това е било належащо, с цел да се " отбрани свободата на медиите ", оповестява " Франс прес ".

" Онези, които ни подлагат на критика, биха ли предпочели съветските секрети служби да бяха умъртвили този публицист ", запита Порошенко в изявление за най-тиражния испански вестник " Паис ", откакто му е бил заложен въпрос за постановката със гибелта на Бабченко, " мозъкът " на която бяха украинските спецслужби.

 Германия настоя Украйна да дава пояснения за инсценировката с Бабченко
Германия настоя Украйна да дава пояснения за инсценировката с Бабченко

Много хора в немското държавно управление са били сюрпризирани

" Ако би трябвало да защитим свободата на медиите, в случай че би трябвало да защитим публицистите, би трябвало да използваме този вид техники ", настоял украинският държавен глава.

Украинската полиция разгласи на 29 май, че Бабченко е бил убит поръчково в Киев, само че на идващия ден украинските специфични служби свикаха конференция, на която съветският публицист се появи жив и здрав.

Постановката на убийството на Бабченко заблуди международните медии и накара организации за отбрана на свободата на медиите да подчертаят опасенията си по отношение на въздействието, което това би могло да има върху работата на публицистите на всички места по света.

 Кремъл осъди мнимото ликвидиране на съветския публицист Аркадий Бабченко
Кремъл осъди мнимото ликвидиране на съветския публицист Аркадий Бабченко

Според Кремъл инсценировката е " безчовечна драматизация "

Някои акцентираха, че постановката със гибелта единствено и само може да докара до повече обвинявания във " подправени вести ", във време, когато разграничението сред надеждни и ненадеждни източници на информация става все по-важно.

След като украинските управляващи упрекнаха тайните служби на Русия, че са подготвяли нападение против Бабченко, Кремъл отхвърли историята като " парадокс " и " връх на цинизма " и отхвърли обвиняванията, че са се пробвали да убият журналиста.

 Инсценираното „ убийство” на Бабченко включвало кръв от прасе, гримьор и морга
Инсценираното „ ликвидиране ” на Бабченко включвало кръв от прасе, гримьор и морга

Пред публицисти Аркадий Бабченко за първи път разкри детайлности

Украинските секрети служби арестуваха мъж, който е щял да убие Бабченко, а Порошенко разяснява пред " Паис ", че " доста скоро " ще покажат къде той е получил " парите, заповедите и описите на публицисти, които би трябвало да бъдат убити ".

Запитан за хипотетичен лист от 30 публицисти, които са цел на Москва за очистване в Украйна и Европейския съюз, Порошенко показал, че не е уведомил персонално други държавни управления, само че сподели, че тайните служби си сътрудничели с тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР