Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган няма да повдига отново

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган няма да повдига отново
Коментари Харесай

Само предизборна реторика ли е завземането на най-голямата публична банка в Турция?

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган няма да повдига още веднъж въпроса за завладяване на дял от най-голямата обществена банка в страната преди локалните избори, които ще се проведат през март, твърди Bloomberg, цитирайки свои източници.

Както към този момент стана ясно, президентът възобнови офанзивата си против Isbank, в която 28 % дял има главната опозиционна партия в страната. Той упорства банката, или най-малко техният дял, да мине под контрола на Министерство на финансите.

Източник на изданието обаче показва, че законопроектът не е измежду тези, които ще бъдат показани в Народното събрание преди март.

Isbank попадна под мерника на Ердоган, който ускорява реториката си против опозицията, с цел да активизира електоралната си база. Джонатан Фрийдман, основан в Лондон анализатор за Турция в Wallbrook показва, че президентът не за първи път упорства да придобие акциите на опозицията, само че все още проектът не е бил задействан.
 Ердоган бори инфлацията с служители на реда
Ердоган бори инфлацията с служители на реда

Общинска полиция обикаля магазините, търсейки сметка за нарасналите цени

Въпреки че турската опозиционна Републиканска национална партия не получва дивиденти от дяла си от 28% в Isbank, Ердоган ги упреква, че " експлоатират " името на Мустафа Кемал Ататюрк, бащата на модерна Турция. Самият той подари дяловете от банката на партия пособствена воля. Но президентът твърди, че щом те са били благосъстоятелност на бащата на нацията, не би трябвало да са благосъстоятелност в този момент на политическа партия.

Самата банка нееднократно е посочвала, че всеки опит за национализация ще бъде финансово закононарушение. Партията към този момент е отказвала на настояванията на Ердоган да съобщи непринудено дяловете си, както и 4-те места в борда. Идеята за национализация е от 2015 година и е дело на един от съветниците на Ердоган.

В последния си коментар президентът дава да се разбере, че има поддръжка освен на своята партия, само че и на " Партия на националистическото деяние ", него сътрудник в Народното събрание, и скоро може да има гласоподаване.

Пенсионният фонд Isbank, основан от банката, държи 40% от нея. Този дял има пазарна оценка от към 24,5 милиарда лири ($4,7 милиарда). Около 70 % от тези 32 %, които се търгуват свободно, са на задгранични вложители.
 Ердоган желае да постави ръка върху най-голямата турска обществена банка
Ердоган желае да постави ръка върху най-голямата турска обществена банка

28% дял от нея държи главната опозиционна партия. Държавният глава желае Народното събрание да ги отнеме
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР