Президентът на САЩ Доналд Тръмп премина в бързо настъпление в

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп премина в бързо настъпление в
Коментари Харесай

Търговското примирие на Тръмп

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп мина в бързо нахлуване в комерсиалната война против целия свят, само че доста скоро разгласи помирение за период от четири месеца, давайки на съперниците си опция да си помислят, дали си коства да се сблъскат с него. Най-гръмкото заявление на Тръмп беше предизвестие за отдръпването на Съединени американски щати от Световната комерсиална организация. „ Ще си тръгнем, в случай че сме принудени. Знаем, че ни мамят от години и това няма да се повтори “, сподели той. Ако Съединени американски щати се отдръпват от СТО, това ще удари освен Китай, само че и множеството търговски сътрудници на Вашингтон.
Тръмп от дълго време подлага на критика СТО за " несправедливи " търговски правила, а следващото му изявление е опит за смяна на съществуващите търговски съглашения. Например, по-силната, спрямо американската, автомобилна промишленост заплаща мита 2,5% при експорт в Съединени американски щати, а американските автомобилни производители (които така и така не са доста конкурентоспособни) би трябвало да заплатят мито от 10%, с цел да попаднат на европейските пазари, написа съветското списание „ Експерт “ в материал, показан без редакторска интервенция от организация Фокус.
Както нормално, най-вече внимание бе отделено на главния обект на нападките на американския президент - Китай. На 1 август Тръмп разгласи въвеждането на мита от 10 септември върху вноса на артикули от Китай на стойност 300 милиарда $. Вносът от 235 милиарда към този момент е натрапен с 25-процентово мито и по този метод целият китайски експорт за Съединените щати би бил натрапен с нараснали цени. Пекин, некадърен да реагира симетрично, стартира последователно да обезценява националната валута, с цел да поддържа износа. Юанът едвам съумя да поевтинее от 6,9 до 7,0 за $, когато Министерството на финансите на Съединени американски щати призна Китай за валутен манипулатор, което дава на Вашингтон правото да постанова спомагателни санкции на китайските компании.
Две седмици по-късно обаче Тръмп размени гнева с благосклонност и разгласи отлагането на въвеждането на 10-процентовите мита от 1 септември доникъде на декември. „ Правим това за Коледния сезон, с цел да избегнем отрицателно въздействие върху американските консуматори “, изясни той подаръка си на китайците. По този метод Тръмп успокои тържищата, които треперят от възможен нов кръг на комерсиалната война и накара китайците да се замислят: коства ли си да изтеглят от комерсиалните договаряния със Съединени американски щати? „ Не мисля, че имат желание да чакат досега, когато демократите ще влязат във всичко това. Надявам се това да не се случи, тъй като, тъй като тогава стопанската система им ще отиде в пъкъла доста бързо “, увери Тръмп китайските приятели. Освен това американският президент съобщи, че митата не са оказали никакво отрицателно въздействие на международната търговия и са донесли на бюджета на Съединени американски щати към 60 милиарда $. Действително, цените на китайските артикули в Съединени американски щати не са се повишили, а китайският експорт в Съединени американски щати през 2018 година даже се е нараснал с 11%. Американският водач се държи като притежател на огромна комерсиална мрежа: той извива ръцете на доставчиците на артикули, като ги принуждава да заплащат повече,за да бъдат показани в комерсиалния център. Китай няма опция на американския пазар, където могат да се продадат артикули за половин трилион $. Съединени американски щати, от своя страна, няма да останат без импорт, тъй като има голям брой разрастващи се страни, които мечтаят да изтласкат Китай от американския пазар.
Вярно е, че новите американски мита, засягащи смарт телефоните и преносимите компютри, могат да обиден и американските компании, да вземем за пример Apple, която събира продуктите си в Китай. Но проблемите на Apple надали ще спрат Тръмп: първо, той ги помоли да трансферират продукцията си в Съединени американски щати от дълго време, и второ, Apple държи четвърт трилион $ в офшорка, като не желае да заплаща налог общ приход в Съединени американски щати – нито „ огромният “ по-рано, 25%, нито „ дребният “, който се заплаща след данъчната промяна на Тръмп – единствено 10%. Данъчната промяна не даде предстоящото възобновление на индустриалното произвеждане в Съединените щати и Тръмп може да продължи да упражнява напън върху Китай и други страни, печелейки точки в очите на американските гласоподаватели в навечерието на президентските избори през 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР