Президентът на Сърбия Александър Вучич номинира премиера в оставка Ана

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич номинира премиера в оставка Ана
Коментари Харесай

Вучич номинира премиера в оставка Ана Бърнабич за министър-председател

Президентът на Сърбия Александър Вучич номинира премиера в оставка Ана Бърнабич още веднъж да сформира държавно управление. Номинацията идва 5 месеца след изборите, извоювани от Сръбската прогресивна партия на президента Вучич.

Вучич сподели, че има " безгранично доверие " на 46-годишната Бърнабич, която стана първата жена и намерено гей министър председател на Сърбия през 2020 година

Президентът разгласи още, че новото държавно управление ще бъде актуализирано през 2024 година, две години преди идващите избори, само че не даде детайлности.

Управляващата партия има 120 места в 250-местния парламент, и ще би трябвало да търси сътрудници за сформиране на кабинет.

Една от главните му задания във външната политика ще бъде да балансира сред упоритостите на Сърбия да се причисли към Европейския съюз, най-големият търговски сътрудник на страната, и натиска за опазване на обичайно околните връзки с Русия и Китай. Сърбия е съвсем напълно подвластна от съветския газ, а Китай е главен вложител в инфраструктурата и въгледобива на страната.

Както Пекин, по този начин и Москва поддържат съпротивата на Сърбия против независимостта на Косово, като блокират участието му в Организация на обединените нации.

Въпреки че гласоподава в Организация на обединените нации три пъти против съветската инвазия в Украйна, Белград отхвърли да се причисли към глобите против Москва.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР