Без предложение как Столична община да изиска от собственика на

...
Без предложение как Столична община да изиска от собственика на
Коментари Харесай

Резил: СОС няма решение за рестарта на лифтовете на Витоша

Без предложение по какъв начин Столична община да изиска от притежателя на лифтовете към Витоша да възвърне активността им завърши изключителната сесия на общинския съвет, свикана по искане на обединението на кмета Васил Терзиев - ПП/ДБ/ " Спаси София ". След повече от 3 часа диспути общинските съветници прекратиха съвещанието, без да стане ясно какво ще е бъдещето на оборудванията. Както " Сега " писа, дебатът избухна, откакто преди дни притежателят им разгласи, че и последният работещ до неотдавна въжен превоз на Витоша- Симеоновският, дефинитивно стопира работа. Преди това същото се случи с Драгалевския и с Княжевския.

На незабавно свиканото съвещание бяха призовани да се явят водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпартийката му Йорданка Фандъкова в качеството им на кметове на София, надлежно от 2005 до 2009 година и от 2009 до 2023 година В мандата на Борисов общинската компания " Въжени линии " бе приватизирана от частното сдружение " Витоша ски ", а пък Фандъкова бе член на надзора на общинската организация за приватизация, която през 2007 година организира процедурата. Както можеше да се чака, двамата не се появиха в залата на СОС.

На съвещанието ГЕРБ повториха тезата си, че окончателното прекъсване на Симеоновския въжен превоз дава право на общината да скапе приватизационния контракт с " Витоша ски " и да придобие още веднъж лифтовете. А също да предяви искания към компанията за наказателна клауза в размер на 8,3 млн. колкото са платени за акциите на " Въжени линии ". Общинският консултант от ГЕРБ Прошко Прошков заяви, че въпросът ще бъде издигнат пред Надзорния съвет на Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ). Според Прошков, който е началник на надзора й, договорът с " Витоша ски " планува защитна уговорка, която е, че предметът на активност на сдружението е " транспорт на пасажери със оборудванията на Витоша ". " Ние считаме, че имаме съображение да предявим искания във връзка с контракта по отношение на това, че предметът „ транспорт на пасажери “ не се извършва ", изясни Прошков. ГЕРБ наново обявиха и че кметът Васил Терзиев пази ползите на приватизатора, защото още не е изискал повреждане на контракта и не изискал налагане на наказателна клауза.

Диана Тонова от Българска социалистическа партия, която също е правист, попита ГЕРБ за какво още по времето на Фандъкова не е поискано повреждане на контракта с " Витоша ски ", откакто през 2017 година Драгалевският въжен превоз прекрати активност. Според нея предметът на активност на компанията планува пасажерите да се транспортират с всички уреди, защото формулировката е " оборудванията ", което трайно не се извършва от приватизатора. Както е добре известно, Княжевският въжен превоз, който също е благосъстоятелност на " Витоша ски ", не действа от 1991 година Отговор от страна на ГЕРБ на този въпрос обаче не последва.

От обединението на Терзиев разясниха, че договорът за приватизация е изработен по този начин, че правосъдното дело за развалянето му ще бъде дълго и сигурно ще бъде изгубено, а софиянци ще бъдат натоварени с разноски за покриване на разноските по него. " Очевидно Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова ги е боязън, че няма какво да кажат, с цел да защитят дейностите си като кметове на София. Затова тях през днешния ден ги няма ”, съобщи шефът на групата на ПП/ДБ/СС Борис Бонев. Той сподели още, че с дейностите си ГЕРБ се пробват да вкарат общината в “тежък юридически проблем ”. " Именно те са създали приватизационен контракт, който не пази интереса на София ", разяснява Бонев. Колегата му Христо Копанаров, който също е правист, добави, че договорът с " Витоша ски " не би трябвало да се скапва, защото наказано да възвърне Драгалевския въжен превоз е не това сдружение, а приватизираната общинска компания " Въжени линии ". Ако тя бъде добита още веднъж от Столична община, отговорностите ще останат за нея, съобщи Копанаров.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР