Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще замрази изпълнението на

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще замрази изпълнението на
Коментари Харесай

Байдън замразява изтеглянето на 12 500 военни от Германия

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще замрази осъществяването на оповестеното от предшественика му Доналд Тръмп евакуиране на 12 500 американски бойци от Германия, съобщи Франс прес, като цитира съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

Той не посочи дали ще продължи плануваното от Тръмп подсилване на американското военно наличие в Полша, обвързвано с изтеглянето на войските от Германия.

Президентът Байдън се чака довечера да разгласи обществено от Държавния департамент начало на развой на преразглеждане на американското военно наличие по света. Според предваротилно публикувани от Белия дом елементи от речта му, той ще разгласи желание за смяна в навиците при съдействието с американските съдружници, в това число в НАТО.

Джейк Съливан разкри по-рано довечера също, че Байдън ще приключи военната помощ за Саудитска Арабия в спора в Йемен. Досега тя се показваше в логистична поддръжка и продажба на оръжия и муниции.

Междувременно Държавният департамент заяви за телефонен диалог през днешния ден сред държавния секретар Антъни Блинкен и съветския външен министър Сергей Лавров. Съобщението от Вашингтон гласи, че Блинкен е настоял Русия да освоблоди задържани там американци. Повдигнал е и въпросите за контрола над въоръжаването, за Китай и за отравянето и затварянето на опозиционера Алексей Навални.

От Москва за телефонния диалог се оповестява, че Лавров е изразил готовността на Русия за нормализация на връзките със Съединените щати. Освен това Лавров е декларирал, че във връзка с Навални би трябвало да се почитат съветските закони и правосъдната ѝ система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР