Президентът на Република Южна Африка (РЮА) Сирил Рамапоса (на снимката)

...
Президентът на Република Южна Африка (РЮА) Сирил Рамапоса (на снимката)
Коментари Харесай

Президентът на РЮА назначи комисия за разследване на твърденията за кораб, доставил оръжие на Русия

Президентът на Република Южна Африка (РЮА) Сирил Рамапоса (на снимката) назначи арбитър, който да следи следствието на изказванията, че страната е доставила оръжия за Русия на транспортен съд, който скрито е дебаркирал във военноморска база през декември, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10614
Обвиненията бяха отправени този месец от посланика на Съединени американски щати в Южна Африка, който съобщи, че е сигурен, че оръжия и муниции са били натоварени на плаващия под съветски байрак товарен транспортен съд “Лейди Ар “, когато той е дебаркирал във военноморската база в Саймънс Таун в региона на Кейптаун в края на предходната година.

Посланик Ройбен Бриджъти уточни, че Съединени американски щати разполагат с разследващи данни, които удостоверяват думите му и съобщи, че би заложил живота си на точността на изказванието, че на кораба са били натоварени оръжия.

Контейнеровозът “Лейди Ар “ е подложен на наказания от страна на Съединени американски щати поради това, че е обвързван с компания, която е транспортирала оръжия в помощ на съветските военни дейности в Украйна.

Южна Африка отхвърля да е имало позволена от държавното управление договорка на оръжия за Русия, макар че не изключва изрично опцията да е имало неофициална договорка с присъединяване на друго юридическо лице.

Съдия П.М.Д. Моджапело, някогашен член на Върховния апелативен съд, е назначен за ръководител на тричленна комисия за следствие на случая, се споделя в изказване на кабинета на Рамапоса. В нея са назначени също по този начин юрист и някогашен министър на правораздаването.

Комисията разполага с шест седмици, с цел да приключи следствието си, а по-късно с още две седмици, с цел да показа отчет на Рамапоса, се споделя в известието на президентската канцелария.

Президентът на РЮА разпореди следствието заради сериозността на обвиняванията и въздействието на този въпрос върху интернационалните връзки на Южна Африка, обявиха от кабинета му.

Южна Африка може да е нарушила интернационалното право и личните си закони по отношение на продажбата на оръжие, в случай че се откри, че е доставила оръжие на Москва за войната в Украйна.

Инцидентът обтегна връзките сред Съединени американски щати и Южна Африка, която е най-развитата стопанска система в Африка и основен сътрудник на Запада на континента.

Южноафриканската министърка на защитата Танди Модисе съобщи, че корабът " Лейди Ар " е доставил пратка муниции от Русия, която е била поръчана от Южна Африка през 2018 година, само че е била забавена поради пандемията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР